Nakon smjena Hrvatska pošta preuzima HPB?

ZAGREB - Vlada je smijenila predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu i člana Uprave Ivana Sladonju, a Nadzornom je odboru preporučeno da na njegovo mjesto izabere Čedu Maletića, bivšeg viceguvernera HNB-a, a sada predsjednika Uprave Imex banke. Drugi član Uprave bit će Dubravka Kolarić, sada direktorica Riznice u HPB-u.



Kuloarske najave



Time su potvrđene kuloarske najave Protegine smjene, potkrijepljene pričama da HPB u prvom tromjesečju ima 450, možda i 500 milijuna kuna gubitka. Hitnost kojom je Vlada obavila smjenu odmah su izazvale podozrivost štediša, što je opasno za svaku banku.



Stanje, prema našim informacijama, nije ni približno tako dramatično. Banka nema 450 milijuna kuna gubitaka, nego je riječ o iznosu rezervacija za sporna potraživanja. Gubici su u prvom tromjesečju točno onakvi kako ih je dijagnosticirala kontrola HNB-a - 120 milijuna kuna. Nastali su zbog pada vrijednosti imovine banke, preciznije zbog pada vrijednosnica koje je banka imala u svom portfelju, a prema međunarodnim standardima imovina se vrednuje po tržišnoj cijeni na zadnji dan izrade financijskog izvješća.



Ljudi iz Nadzornog odbora HPB-a uvjereni su da će banka do kraja godine iskazati dobit, samo im sada treba hitna dokapitalizacija.



Protega je godinama tražio od države da poveća kapital, a nejasno je zašto to nije učinila kad je bilo znatno lakše odvojiti novac. Sudeći prema najavama, učinit će to sada, u financijskoj krizi, i tako Čedi Maletiću pomoći u startu.



Maletić dolazi na čelo HPB-a s nezahvalnim rejtingom čovjeka koji je vodio sektor kontrole HNB-a u vrijeme propasti najvećeg broja hrvatskih banaka. Otišao je iz HNB-a 2006. godine i skrasio se u maloj Imex banci.



Hitna dokapitalizacija




Tehnički, Čedo Maletić sigurno zna voditi banku i nema prepreka da Savjet HNB-a potvrdi njegovo imenovanje. Pitanje je hoće li dobiti i odrješene ruke da banku vodi prema pravilima struke, a ne prema političkim sugestijama. Naime, jedan od grijehova koji se spočitavaju Protegi jest da je previše popuštao željama politike. Zadržavanjem u hrvatskom vlasništvu HPB je trebala postati jaka nacionalna banka, no pod Proteginim se vodstvom to nije dogodilo. Sada je ideja da HPB preuzme Hrvatska pošta, čime bi banka dobila jaku mrežu poslovnica, a pošta bi proširila spektar svojih usluga.




Branka Stipić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:26