U FOKUSU ULAGAČA

NAKON DUGO VREMENA GRAĐEVINCI ZVIJEZDE ZAGREBAČKE BURZE Dalekovod, Viadukt i Ingra: milijunski promet i rast dionica do 25%

Teško je prognozirati radi li se o dugoročnom trendu. Restrukturiranje u građevinskom sektoru još nije završilo, a daleko smo i od toga da bismo mogli govoriti o procvatu građevinarstva kakvog smo bili svjedoci prije krize
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Nakon dugo vremena dionice građevinskog sektora opet su u fokusu ulagača. Potvrdio je to i jučerašnji rast njihove vrijednosti, koji se, prema podacima s burze, kretao od 9,43 posto za Viadukt do 35,61 posto za Institut građevinarstva Hrvatske. U sredini su bili Ingra, Hidroelektra, Dalekovod i Tehnika. Njima su jučer ostvareni milijunski prometi.

- Dionice građevinskih kompanija u protekla su dva tjedna zabilježile značajan rast cijena nakon objave broja izdanih građevinskih dozvola te procjene ulaganja u turističku infrastrukturu u ovoj godini - kažu analitičari Raiffeisena.

- Oporavak cijena dionica građevinskog sektora posljedica je pozitivnih podataka iz sektora, poput obujma građevinskih radova i vrijednosti izdanih građevinskih dozvola, koji su potaknuli očekivanja da bi se to moglo preliti na bolje rezultate građevinskih kompanija. Takve objave dolaze u razdoblju snažnijeg investicijskog ciklusa u hotelijerstvu te visokih očekivanja o ubrzanju investicija poduprtim fondovima EU. Dodatno su investitore ohrabrile i same najave iz kompanija o njihovu stanju knjiga narudžbi za ovu godinu - ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Prema podacima državne statistike, u studenom prošle godine izdane su 822 građevinske dozvole, najviše od svibnja 2012. godine.

- Moglo bi se reći da je građevinarstvo sada u fokusu ulagača. Prije gotovo da nije bilo potražnje za dionicama građevinarskih tvrtki, a sada interes postoji - kaže nam jedan broker. Dodaje kako na interes za ulaganjima u građevinarstvu te općenito u dionice utječe cjelokupno stanje na hrvatskom financijskom tržištu.

- Kamatne stope u bankama vrlo su niske i ulagači traže nišu koja će im omogućiti zaradu. Dionice građevinskih tvrtki, kao i ostalih kompanija, kupuju svi, kako mali ulagači, tako i institucionalni - tvrdi on.

Ipak, nitko se ne usuđuje prognozirati radi li se o dugoročnom trendu. Naime, kako ističe i dio naših sugovornika, restrukturiranje u građevinskom sektoru još nije završilo, a daleko smo i od toga da bismo mogli govoriti o procvatu građevinarstva kakvog smo bili svjedoci prije krize.

Unatoč tome, jačanje građevinarstva, pa tako i vrijednosti dionica tog sektora, ohrabruje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:17