EKONOMSKI INSTITUT

Nagodinu još 45.000 ljudi ostaje bez posla

Za Vladu će biti velik izazov poticanje zaposlenosti, a Institut joj predlaže smanjenje troškova rada

ZAGREB - Poput većine prognostičara, analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta očekuju neznatan rast BDP-a, od 0,4 posto, u idućoj godini, ali problem nezaposlenosti i dalje će se pogoršavati. Tako bi iduće godine bez posla moglo ostati još oko 45.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti, ocjenjuju, porast će sa 14,8 na 15,6 posto.

Rezanje troškova

Najnovije prognoze objavljene su uoči proslave 70. obljetnice te institucije, a slučaj je htio da i kvartalna publikacija “Croatian Economic Outlook” tom prigodom obilježi 10. rođendan i 40. broj izlaženja.

Vjeruju da će do blagog oporavka ekonomije doći zbog jačanja međunarodnih tokova kapitala, povratka povjerenja potrošača i obnavljanja inozemne potražnje. No, oporavak će biti spor i nestabilan. - Pritisak je izgledan zbog odgođenog rezanja troškova u kompanijama pogođenim recesijom, kao i zbog restrukturiranja industrija s dugotrajnim problemima poput brodogradnje, navodi se. Stoga će se dio radne snage povlačiti s tržišta pa će otići u mirovinu ili će ostati neaktivni.

Glavni rizici

Da bi to spriječila i povećala zaposlenost, Vlada bi, prema mišljenju Instituta, trebala razmotriti pitanje troška rada, odnosno smanjiti porezno opterećenje plaća.

Kao glavni rizici nagodinu ostaju globalna nesigurnost te povećanje proračunskog deficita zbog neriješenih strukturnih pitanja.

EK: Stagnacija u 2010. i rast od dva posto u 2011.

Europska komisija u svojim jesenskim prognozama očekuje stagnaciju u 2010. godini i rast BDP-a od dva posto u 2011., uglavnom zahvaljujući blagom rastu osobne potrošnje i ulaganja. Unatoč mjerama rebalansa, proračunski deficit ove će godine doseći 3,5 do 4,0 posto BDP-a. U 2010. spustit će se na 3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:57