MEĐUNARODNO TRŽIŠTE VALUTA

Nadomak najnižoj razini u četiri mjeseca: Euro kliznuo prema dolaru, uteg Grčka

 CROPIX

LONDON - Euro se u ponedjeljak spustio nadomak najnižoj razini u gotovo četiri mjeseca prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta pod utjecajem političke pat-pozicije u Grčkoj koja je prigušila apetit ulagača za rizičnijom imovinom.

Euro je prema dolaru oslabio 0,5 posto, spustivši se 1,2856 dolara. Prethodno je nakratko kliznuo i na 1,2754 dolara, što je njegov najniži tečaj prema američkoj valuti od 19. siječnja.

Dolar je pak dosegnuo najvišu razinu prema švicarskom franku u četiri mjeseca. Oslabio je prema jenu, i to 0,2 posto, spustivši se na 79,79 jena.

Dolar i jen ojačali su u ponedjeljak pod utjecajem pojačane nesklonosti ulagača rizičnijoj imovini nakon što su pregovori u Grčkoj o sastavljanju nove vlade došli u pat-poziciju, čime su povećani izgledi na nove izbore.

Euro je oslabio prema dolaru "zbog nastavljene neizvjesnosti u pogledu Grčke, pri čemu se nastavljaju spekulacije o posljedicama eventualnog istupanja zemlje iz eurozone. Eurom se trguje po tečaju kakav je zabilježen u siječnju i očekuje se njegovo daljnje slabljenje", sažima Eric Theoret iz Scotiabanka.

Dodatni je uteg za jedinstvenu europsku valutu bio podatak o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u eurozoni u ožujku, nadovezujući se na znakove recesije u zoni primjene jedinstvene europske valute.

U ponedjeljak su i prinosi na španjolske 10-godišnje državne obveznice dosegnuli 6,32 posto, približivši se razini od sedam posto koja se općenito smatra neodrživom na dulji rok. Taj podatak pokazuje da politička nestabilnost u Grčkoj nepovoljno utječe na sve rubne zemlje eurozone.

Na nepovoljne trendove po euro nadovezao se i poraz konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel CDU na nedjeljnim izborima u saveznoj zemlji Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Takav bi rezultat mogao potaknuti oporbu da pojača napade na politiku štednje, strahuju na tržištima.

U međuvremenu su bojazni za gospodarski rast, posebno onaj u Kini, pogodile australski dolar, koji je tako prvi puta kliznuo ispod pariteta prema američkom imenjaku, te se njime trgovalo po 99,58 američkih centi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:39