DIONICE RASTU I U EUROPI

Na Wall Streetu prekinut petodnevni pad cijena dionica: Ulagači ohrabreni dobrim kvartalnim rezultatima

Pozitivno je jučer na tržište utjecao i blagi pad prinosa na španjolske obveznice
 Arhiva

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle, nakon pet dana neprestanog poniranja, jer je ulagače ohrabrio dobar početak sezone kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,70 posto , na 12.805 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 1.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 3.016 bodova.

Nakon pet dana neprestanog pada, jučer su se cijene dionica ponešto oporavile, zahvaljujući dobrom početku sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Alcoa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit, uz blagi rast prihoda, dok su analitičari očekivali gubitak. Stoga je cijena dionice najvećeg američkog proizvođača aluminija skočila više od 6 posto.

To je ohrabrilo ulagače, no analitičari su podijeljeni po pitanju koliko dobro raspoloženje koje je potaknula Alcoa može potrajati. Plaše se, naime, loših rezultata drugih kompanija zbog recesije u Japanu i eurozoni te usporavanja rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog.

Pozitivno je jučer na tržište utjecao i blagi pad prinosa na španjolske obveznice, nakon što su se prethodnih dana približili razini od 6 posto. Razina prinosa od 7 posto smatra se dugoročno neodrživim troškom financiranja, koji bi Španjolsku natjerao da, poput Grčke, Irske i Portugala, zatraži međunarodnu pomoć.

No, dok su prinosi na španjolske obveznice pali, Italija je na jučerašnjoj aukciji kratkoročnih obveznica morala platiti dvostruko višu kamatu nego prije mjesec dana.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 5.634 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 6.674 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 3.237 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:58