INKUBATOR IDEJA

MLADI KREATIVCI IZ ZAGREBA OTRIVAJU TAJNU USPJEHA Previše novca, ako se uloži prerano, može pokvariti i najbolje osmišljen projekt

U ZIP-u su svi spremni odmah reagirati i riješiti problem, kažu mladi poduzetnici

Mladi kreativci u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP) u Remetinečkoj 7 razvijaju svoje poslovne ideje i proizvode, a pritom se i dobro zabavljaju, družeći se sa sebi sličnima. Svi oni sjede jedni pokraj drugih, svatko radi na svojem projektu i jedni drugima pomažu savjetima.

- Mi ćemo zaraditi prije njih, a oni bi mogli zaraditi više od nas - šali se Dennis Puzak, pokazujući na kompjutorskom ekranu kako funkcionira program Appointment Labs, koji je razvio s Tvrtkom Kračunom. Cilj je bio olakšati posao portalima za kolektivnu kupnju , a pružatelje usluga spasiti od navale telefonskih poziva brojnih kupaca koji nakon kupovine na webu žele rezervirati svoj termin, primjerice, za frizuru, pedikuru ili masažu. Puzak svoju prezentaciju uz osmijeh zove dosadnom u usporedbi s onom braće Vedrana i Dariana Škarice, koji bi šaleći se zaista mogli zaraditi više jer su osmislili program pomoću kojeg bilo tko može snimiti animirani film krećući se ispred kamere.

Batman ili Bill Gates

Program koji su Škarice osmislili u realnom vremenu prenosi pokrete čovjeka pred kamerom na animirani lik na ekranu, koji oponaša njegovo kretanje. Braća već imaju tvrtku DIV IT, u sklopu koje će, kako planiraju, lansirati svoj novi proizvod. Učinit će to u listopadu, putem internetske stranice www.mash.me.

- Korisnici će putem naše stranice moći sami snimiti animirani film, a za to im ne trebaju nikakva dodatna znanja o animaciji. Potrebna je samo kamera - priča Darijan dok njegov stariji brat Vedran na ekranu izmjenjuje animirane figure Batmana, Billa Gatesa i Richarda Bransona. U vezi s korištenjem Batmanova lika već su kontaktirali Warner Bross i čekaju odgovor, a u međuvremenu su smislili plan za ostvarivanje zarade na domaćem tržištu. - Kamera se može postaviti, primjerice, u trgovački lanac ili neki dućan, a animirani lik može biti maskota njihove tvrtke, koja oponaša djecu pred ekranom. Djeci bi to bilo zabavno, a trgovcima dobra promidžba - priča Darijan. Na prijedlog da se povežu s Gorankom Fižulićem, koji je upravo najavio razvijanje novog biznisa s 3D printerima, što bi im omogućilo da korisnici njihovih stranica i printaju animirane likove u figurice, Darijan pita: “A tko je Fižulić?” Njegov brat Vedran se ubacuje: “Onaj koji je imao Magmu i sada želi vratiti dugove s 3D printingom, što je biznis budućnosti”.

Braća Škarica već su idejno razrađivala mogućnost printanja animiranih likova. Proizvod namijenjen ponajprije djeci potekao je iz isprva sasvim drukčije ideje. Braća su pokušala napraviti program koji bi kupcima odjeće na internetu omogućio da je virtualno i isprobavaju, no zaključili su da u tom kontekstu ne mogu napraviti dovoljno pouzdan softver, koji bi garantirao da će tako isproban predmet odgovarati i u stvarnosti.

Nos za dobre poslove

Dennis Puzak i Tvrtko Kračun svoj Appointment Labs, program koji bi internetskim stranicama za kolektivnu kupnju trebao olakšati život i posao, planiraju lansirati na tržište u kolovozu i već imaju i tvrtku, pod nazivom Borealis, a o svom uratku pregovaraju s Kolektivom i dva slična prodajna portala u Češkoj i Sloveniji.

Ova dva projekta i njihovi tvorci dio su druge generacije mladih poduzetnika koji su dobili priliku svoje ideje razvijati u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva koji su kao udrugu prije godinu dana osnovali Mihovil Barančić, Saša Cvjetojević, Damir Sabol i Ivo Špigl.

Uz Erste banku, Agrokor i njegovu tvrtku M start, zaduženu za internetski biznis, u rad ZIP-a uključio se i Iskon, koji je svoj program Iskon Startup odlučio djelomično vezati uz poslovne ideje koje razvijaju potencijalni poduzetnici u ZIP-u.

- Iskon je kompanija koja je počela kao start-up i nakon toga prva na tržište lansirala puno proizvoda - prvi besplatni e-mail, prvi servis za pohranu podataka, prvu društvenu televiziju u Hrvatskoj... U razvoju novih start-up projekata želimo sudjelovati da bismo i sebi otvorili nove mogućnosti za rast i razvoj - objašnjava Nikša Gopčević, voditelj Iskonova start-up programa.

Iskon se tako uključio u projekt Fieldpod.net, start-up projekt čiji su tvorci Marin Glibić, Mladen Kubat, Josip Pisuljak i Marko Miloš, poduzetnici iz prve generacije ZIP-ovih timova. Fieldpod.net je internetska stranica putem koje kompanije mogu pratiti rad svojih zaposlenika na terenu, primjerice kretanje njihovih dostavnih vozila. - Da bismo njihov program mogli koristiti u Iskonu, odnosno u telekom industriji, potrebno je razviti složeniji sustav koji bi omogućio praćenje rada na terenu koji uključuje popravke u slučaju da korisnici ostanu bez interneta. Simulacijom realnih radnih naloga iz naše svakodnevice pomažemo im da razviju takav kompleksniji sustav kako bismo na kraju, ako to uspije, postali njihovi korisnici - pojašnjava Gopčević.

Iskon start-up projektima zasad pomaže znanjem, mentorstvom i umrežavanjem poduzetnika s mogućim kupcima njihovih usluga, aplikacija ili programa, ali imaju i ozbiljniji plan. - U predinkubacijskoj fazi nije potrebno toliko ulaganje novca u projekt koliko su potrebne stručna pomoć i podrška savjetima, ali u Iskonu planiramo iduće godine odvojiti i dio budžeta te uložiti novac u razvoj projekata koji uđu u fazu kad im trebaju ulaganja za iskorak na tržište - kaže Gopčević, uz zaključak da previše novca koji bi se uložio prerano može sve pokvariti.

Poticajno okruženje

Mladi kreativci u inkubatoru o novcu i mogućoj zaradi najmanje i govore.

- Tu smo zato što se dobro osjećamo nakon što smo 14 do 16 sati u komadu uložili u rad na našim projektima - sažima Kračun. Darijan Škarica dodaje da je ZIP izvrsno mjesto zbog atmosfere i ljudi. Braća Škarica ustvari ni nisu trebala prostor za rad jer su sve programiranje i razvoj mogli raditi i kod kuće.

- Kod kuće nismo okruženi s puno ljudi spremnih reći ‘Ajmo to riješti’, pa to odmah i učiniti - kaže Darijan Škarica. Tvrtko Kračun dodaje da je čak i za ljude s redovnim poslom puno bolje slobodno vrijeme provoditi u inkubatoru poduzetništva. - Brata sam dva tjedna nagovarao da, umjesto da u kafiću poslije posla kuka zbog teške gospodarske situacije, dođe k nama i uključi se u neki projekt. Sad je sav sretan i visi tu svaki dan - ističe Kračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:19