COMCAST I TWC

KRAH POSLA STOLJEĆA Propalo spajanje dvaju najvećih američkih kabelskih operatera

Najveći američki kabelski operater Comcast, u čijem je vlasništvu i moćna televizijska mreža NBC, najvjerojatnije će odustati od 45 milijardi dolara teškog pokušaja preuzimanja konkurentskog operatera Time Warner Cablea. Kako piše New York Times, iza ovakve odluke krije se snažan regulatorni pritisak, s obzirom na čitav niz izraženih kritika i strahova da bi se, u slučaju da dođe do preuzimanja, radikalno narušila kompetitivna klima na američkom tržištu.

Iako u Comcastu zasad ništa ne žele potvrditi, NYT piše da su se čelnici kompanije u srijedu sastali s dužnosnicima američkog ministarstva pravosuđa i nadležnog regulatora, Savezne komisije za komunikacije (FCC). U FCC-u su direktorima kompanije prilikom neformalne prezentacije najavili da će cijeli slučaj vrlo vjerojatno poslati na upravni sud, što bi značilo da bi se postupak jako otegnuo. To je Comcastu navodno bio signal da se sve okrenulo protiv njih te da im je najbolje da odustanu od pokušaja preuzimanja.

Sličan se scenarij dogodio 2011. kada se pojavila ideja o spajanju AT&T-a i T-Mobilea. Obje su kompanije odustale od svega samo dva tjedna nakon što im je najavljeno da će slučaj vjerojatno ići na upravno sudovanje.

Trakavica oko Comcastovog preuzimanja Time Warner Cablea traje već mjesecima, a sama pomisao da bi moglo doći do njihova spajanja izazvala je potres na američkom medijskom tržištu i strahove da će doći do stvaranja golemog medijskog imperija kojemu neće biti ravnog što bi za posljedicu imalo krah nemoćnih konkurenata i zaustavljanje napretka čitave industrije.

Inače, Time Warner Cable nema veze s Time Warnerom, vlasnikom HBO-a, CNN-a i drugih medijskih platformi. Nekada je bio dijelom tog medijskog carstva, no u jednom je trenutku izdvojen i prodan, ali je zadržao ime svoje nekadašnje kompanije majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:02