DAJE 45 MILIJARDI $

KOLIKO VRIJEDI NOVAC KOJI DONIRA ŠEF FACEBOOKA? Zuckerberg bi mogao isplatiti hrvatski dug, sagraditi 300 Peljeških mostova ili kupiti sve naše tvrtke

 Facebook / Mark Zuckerberg

ZAGREB - Nakon što je osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio kako će tijekom svog života donirati 99 posto dionica u dobrotvorne svrhe - odluka je to na koju ga je potaklo rođenje prvog djeteta, očekuje se da će njegov potez ohrabriti i brojne druge milijardere da počnu donirati svoj novac još za života.

Zuckerbergove dionice trenutno vrijede oko 45 milijardi dolara, a među njima se nalazi 4 milijuna dionica klase A, te 419 milijuna dionica klase B, koje nose većinu glasačkih prava u skupštini tvrtke. Koliko je to novaca, najbolje govori činjenica da se radi o gotovo 80% hrvatskog bruto domaćeg proizvoda, koji iznosi 57,22 milijarde dolara. Isti iznos mogao bi otplatiti gotovo cijeli bruto vanjski dug Hrvatske, koji iznosi oko 50 milijardi dolara.

ZUCKERBERG IZNENADIO SVIJET Objavio da mu se rodila curica pa njoj u čast odlučio donirati 99 posto dionica vrijednih 45 mlrd. dolara!

Kada bi krenuo u ‘shopping’ po Hrvatskoj, Zuckerberg bi si mogao priuštiti sve tvrtke izlistane na Zagrebačkoj burzi (ukupna vrijednost oko 29 milijardi dolara), i još bi mu ostalo 16 milijardi. Tri najbogatija Hrvata zajedno - Ivica Todorić, Emil Tedeschi i Davor Lukšić - imaju dioničko bogatstvo od jedva milijardu dolara, što znači da bi sve njihove dionice Zuckerberg mogao kupiti 45 puta.

IMAMO TRI MILIJARDERA I 101 MILIJUNAŠA Ovo je najnovija lista najbogatijih Hrvata





Mogao bi izgraditi i 1300 novih terminala Zračne luke Zagreb, 303 Pelješka mosta ili 15 novih autocesta Zagreb-Split (farbanje tunela uračunato u cijenu). Zuckerberg bi za taj iznos mogao izgraditi i 10 nuklearnih nosača zrakoplova klase Nimitz, 5 velikih hadronskih sudarača, 3 fuziona reaktora veličine ITER-a u Francuskoj ili polovicu međunarodne svemirske postaje (ISS).

Mogao bi na godinu i pol dana zaustaviti svu glad u svijetu ili na godinu dana izbrisati globalno siromaštvo. Jedino što Zuckerberg ne bi mogao je - otplatiti grčki dug, koji iznosi oko 342 milijarde dolara. Svo donirano bogatstvo otplatilo bi tek oko 13% grčkog duga.

Iako još nije jasno na što točno Zuckerberg misli potrošiti novac - dao je općenitu izjavu kako će uložiti u ‘razvijanje ljudskog potencijala i promicanje jednakosti, liječenje bolesti, izgradnju čvrstih zajednica i čistu energiju’ - za sada je izgledno kako će Zuckerberg svoje dionice donirati postepeno, vjerojatno tempom od oko 1 milijarde dolara svake godine narednih 45 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:48