BANSKI DVORI POPUŠTAJU

Kolektivni ugovori produžuju se za idućih šest mjeseci

Premijerka Kosor poziva sindikate za pregovarački stol, a oni ni danas nisu željeli razgovarati s Popijačem

Zagreb - Vlada bi trebala u saborsku proceduru uputiti amandmane na vlastiti prijedlog izmjena Zakona o radu, potvrdio nam je izvor iz Vlade.

Bit amandmana odnosi se na reguliranje trajanja produljene primjene isteklih kolektivnih ugovora.

U Vladi nitko nije želio govoriti što točno amandmani sadrže budući da je njihova prva verzija izmijenjena, no neslužbeno se može čuti da bi se kod kolektivnih ugovora s ugovorenim otkaznim rokom njihova primjena produljila za još šest mjeseci, dok bi kod onih kolektivnih ugovora koji nemaju dogovoren otkazni rok prijelazno razdoblje primjene trajalo tri mjeseca. Tijekom tog razdoblja strane u socijalnom dijalogu trebale bi sklopiti novi kolektivni ugovor.

I premijerka Jadranka Kosor tvrdi da su Vladini amandmani na tragu sindikalnih zahtjeva, te je jučer ponovno pozvala sindikate da se vrate za pregovarački stol. Tu su nam Vladinu ponudu potvrdili i u sindikatima, no ističu da su to odbili.

Štoviše, sindikalci ponovno upozoravaju i predsjednika Sabora Luku Bebića da ne pušta u saborsku raspravu izmjene ZOR-a, koje su Banski dvori uputili u saborsku proceduru.

Ne žele pregovarati

- Nismo vidjeli amandmane, a vrlo je nekorektno da se u vrijeme dok prikupljamo potpise s njima ide u Sabor. I dalje ne odstupamo od naših stavova - rekao nam je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica.

Matijaševićevo je upozorenje naišlo na žestok otpor unutar vladajućeg HDZ-a. Tako je Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a, Matijaševićeve prijetnje ocijenio “opasnim presedanom nespojivim s demokratskom državom”.

Sukob s Hebrangom

- Nedopustivo je da jedan sindikalni vođa poručuje predsjedniku Sabora da ne stavlja na dnevni red izmjene ZOR-a. U demokraciji je takva procedura da je Sabor vrh vlasti i samostalno je i neovisno tijelo na koje nitko ne može utjecati.

Oduzimanje tih prava Saboru značilo bi demokratsku hijerarhiju okrenuti naopako - upozorio je Hebrang.

Na sindikalne aktivnosti blagonaklono ne gledaju ni u HUP-u. Iako se pitanje oko kojeg se trenutno spore Vlada i sindikati uglavnom tiču kolektivnih ugovora u javnim poduzećima, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak ocijenio je jučer da peticiju potpisuju oni kojih se te izmjene ne tiču niti ih izmjene kolektivnih ugovora puno zanimaju. HUP je tako Vladi dao jasnu poruku da je podržava u pokušaju da izmijeni ZOR.

Josipović: Neću potpisati peticiju za referendum

Nakon što su ga sindikati pozvali da se očituje o referendumu o izmjenama ZOR-a, predsjednik Ivo Josipović najavio je jučer da neće potpisati zahtjev. Josipović je rekao kako predsjednik mora imati položaj koji mu omogućava da arbitrira i pozove obje strane za stol.

- Ja ću još razmisliti i vjerojatno neću potpisati prijedlog, ne zato što možda dio zahtjeva ne bih podržao, nego zato što smatram da je funkcija predsjednika ekvidistanca i zalaganje za pravedno rješenje cijelog problema vezanog uz ZOR - istaknuo je Josipović.

Dodao je kako o tome nije razgovarao s premijerkom Kosor. (G. Penić)

Smanjen interes građana za sindikalne potpise

Prema procjenama s terena, do sada je prikupljeno približno 65 posto potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu, rekao nam je jučer Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica. To znači da su sindikatima podršku dale već 292.000 građana. Primjetno je usporavanje porasta broja prikupljenih potpisa, a ovim putem apeliram na građane da se odazovu kako bi do isteka roka prikupili dovoljan broj potpisa, rekao je Matijašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:41