HOTELIJERI SAVJETUJU

KAKO SPASITI TURIZAM? 'Smanjite PDV na 5 posto i dobit ćete 15 milijardi kuna za ulaganje'

PDV od 13 posto uveden je bez računice. U proračun će ući 1,6 milijardi kuna, ali zapravo gubite 2,8 milijardi

Povećanje stope PDV-a na smještaj u hotelijerstvu sa 10 na 13 posto u ovoj godini donijet će državnom proračunu oko 300 milijuna kuna, a da je isti taj novac ostao u turizmu, mogla su se uz potporu banaka financirati ulaganja od milijardu kuna, to je 10 hotela sa 200-tinjak soba, tvrde u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

Hrvatska ima najveći PDV na usluge smještaja na Mediteranu i Udruga od Vlade traži stopu od pet posto.

- Europska iskustva pokazuju da niži PDV-a u turističkom sektoru potiče zaposlenost i rast, povećava konkurentnost i ulaganja u mnoge nove usluge i proizvode, da ne govorimo o pokretanju povezanih djelatnosti, poljoprivrede, trgovine i građevinskog sektora. Ulaganja su osnova razvoja - poručuje Peter Fuchs, predsjednik Uprave Valamar hotela i ljetovališta.

Povećanje PDV-a sa 10 na 13 posto početkom godine hotelijerima će smanjiti dobit i kapacitet za ulaganja. Samo će Valamaru oduzeti 30 do 40 milijuna kuna dobiti što je oko 150 milijuna kuna manje za investicije. U Udruzi hotelijera tvrde da je najveći problem što se još nije izradila detaljna analiza o tome kako povećanje PDV-a na usluge smještaja utječe na glavne makroekonomske pokazatelje. Prema projekcijama UPUHH-a, idućih šest godina državni bi proračun trebao dobiti 1,6 milijardi kuna, ali izgubiti najmanje 2,8 milijardi kuna, i to će biti izravna posljedica izostalih ulaganja i rasta u turizmu.

- Smanjena stopa PDV-a na smještaj otvorila bi prostor za 15 milijardi kuna novih ulaganja. Takav investicijski val potreban je da se u turizmu pokrenu projekti koji će značajno mijenjati strukturu gostiju i percepciju Hrvatske kao destinacije - ističe Darko Ostoja, član Nadzornog odbora Liburnia Riviere.

Prema izračunima UPUHH-a povećanje međustope PDV-a sa 13 posto znači 1,2 milijarde kuna manje u proračunu od poreza i doprinosa te poreza i doprinosa na plaće ljudi zaposlenih na investicijskimprojektima te 520 milijuna manje od davanja na na plaće u hotelijerstvu koje sada čine petina troškova. Smanjenje investicija, tvrde, znači gubitak do 7000 radnih mjesta godišnje u građevinskom sektoru i 5500 radnih mjesta manje u turizmu do 2020.

Hotelijeri stoga kreću u lobističku akciju kojom žele smanjiti međustopu PDV-a u turizmu na pet posto. Tako bi se mogle sniziti cijene, povećati potražnja i ulagati u turizam kao sektora koji stvara iznad 10 posto BDP-a u zemljama EU i zapošljava 9,7 milijuna ljudi.

- Puno se raspravlja o (ne)uspješnosti sezone i izazovima u turizmu. Broj turista raste ali zbog slabog ulaganja potencijal rasta nije ispunjen. Nudimo rješenje koje bi dramatično utjecalo na razvoj i rast turizma u Hrvatskoj. Za velike pomake nužni su veliki potezi. Danas koračamo sitnim koracima i zaostajemo - upozorava Kristijan Šustar, predsjednik UPUHH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36