RAZLAZ GRAĐEVINARA

Jure Radić se udaljava od Žderića i okreće se Valentiću

Direktor Instituta IGH je tvrtki bivšeg premijera za 96 milijuna kuna prodao 49 posto tvrtke Črnomerec Centar nakon što je popustio partnerski odnos s Kontruktorom
 Jadran Babić/CROPIX

ZAGREB - Nakon što im je propao posao gradnje autoceste u Crnoj Gori, Jure Radić, direktor Instituta IGH, i Željko Žderić, direktor i najveći pojedinačni dioničar splitskog Konstruktora s udjelom od 18 posto, korak po korak raskidaju svoje poslovne veze.

IGH je od Konstruktora za 16,5 milijuna kuna kupio polovicu zajedničke tvrtke Kila osnovane s ciljem gradnje stambeno poslovnog kompleksa u Splitu, u što su planirali investirati 75 milijuna eura. Prije toga IGH je od Konstruktora kupio i Geotehniku inženjering, a ne surađuju više ni na projektu Centar Radeljević za koji su također osnovali zajedničku kompaniju. Žderiću, čijem su Konstruktoru nekoliko puta u posljednje vrijeme računi blokirani, nesumnjivo treba novac. IGH-u s druge strane smeta sve ozbiljnije narušavanje javnog imidža Konstruktora sve ozbiljnijim najavama o reviziji privatizacije te kompanije.

IGH također mora konsolidirati svoje poslovanje nakon gubitka posla u Crnoj Gori i opravdati povjerenje više od tri tisuće malih dioničara koji imaju jednu do pet dionica tvrtke, a kupovali su ih kad im je cijena bila iznad 10 tisuća kuna, što ih sa aktualnom cijenom od 2,5 tisuća kuna dovodi u ozbiljan gubitak. IGH se okreće perspektivnijem partneru, pa je 49,2 posto tvrtke Črnomerec Centar prodao tvrtki Niva inženjering u vlasništvu Nikice Valentića, bivšeg hrvatskog premijera, za 96,05 milijuna kuna, te zadržao 20 posto tvrtke. Udaljavanje Radića od Žderića djelomično potvrđuje i zahlađenje odnosa između Radića i Petra Đukana, bivšeg dugogodišnjeg direktora IGH, začetnika suradnje sa Žderićem.

Đukan je sada predsjednik Nadzornog odbora IGH, a njegov sin Saša Đukan suvlasnik je Konstruktora s udjelom od 10,4 posto. Očito je da se Radić okreće Nikici Valentiću, jer on za razliku od Žderića može skupiti kapital i partnere za buduće investicije, teške 150 milijuna eura. Žderićev Konstruktor je pak u nezavidnoj tržišnoj poziciji, a odnedavna ni Zagrebačka banka koja je uvijek pratila Žderićeve i Radićeve zajedničke projekte tome više nije sklona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:44