NAKON ŠTO JE PREMIJER POTVRDIO DA SMO U RECSIJI

Još loših vijesti: Agencija Moody's smanjila prognozu za Hrvatsku sa stabilne na negativnu

Prognoza je smanjena zbog loših izgleda za gospodarski rast Hrvatske i visokih rizika provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita
 AFP PHOTO/Stan Honda

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's ostavila je kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen za zaduživanje u lokalnoj i inozemnoj valuti na 'Baa3', ali je njegovu prognozu smanjila sa stabilne na negativnu, priopćeno je danas iz te agencije za kreditni rejting.

U Moody'su navode da su smanjili prognozu sa stabilne u negativnu zbog dva čimbenika. Prvi je povećana neizvjesnost u vezi s kratkoročnim i srednjoročnim izgledima za gospodarski rast Hrvatske, povezane s oslabljenim ekonomskim modelom i izvoznim sektorom, koji je ograničen značajnom neizvjesnošću u vezi s dubinom i trajanjem aktualne recesije u eurozoni.

Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita, kojim bi se trebalo svesti državne financije na održivu razinu, ističe se u današnjem priopćenju Moodys'a.

U skladu s time, Moody's je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi 'A1', te za plafon za depozite u inozemnoj valuti 'Ba1'.

Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na 'Aa1' odnosno 'A1'.

Iako u svom priopćenju napominju kako nije vjerojatno da će u kratkoročnoj perspektivi vratiti prognozu na 'stabilnu', u Moody'su dodaju da bi to razmotrili u slučaju da se bez dodatnog pogoršanja vanjskih ranjivosti značajno poboljšaju fiskalna pozicija i izgledi za gospodarski rast.

U toj agenciji ističu također da će razmisliti o sniženju rejtinga Hrvatske ako se izgledi za gospodarski rast dodatno pogoršaju, a plan fiskalne konsolidacije ne bude realiziran u srednjoročnoj perspektivi.

I dok Moody's ne očekuje u kratkome roku pritiske od nekih drugih rizika osim ovih navedenih, navodi da bi daljnji pritisak za hrvatski rejting mogao proisteći od potencijalnih nepovoljnih trendova u bankovnom sektoru, poput smanjenog financiranja iz matičnih zapadnoeuropskih banaka za podružnice u Hrvatskoj.

"Strane banke kontroliraju oko 90 posto bankovnog sustava i dosada su podupirale svoja poslovanja u Hrvatskoj. Moody's također primjećuje da trenutno nema naznaka značajnog povlačenja inozemnih banaka, ali držimo da bi taj rizik mogao ojačati ako se intenziviraju izazovi s kojima se suočavaju bankovni sustavi u zapadnoj Europi", navodi se između ostaloga u Moody'sovom priopćenju.

Današnjim snižavanjem prognoze za hrvatski rejting, agencija Moody’s izjednačila je svoju ocjenu s onom ostale dvije vodeće agencije – Standard & Poor’s i Fitch Ratings.

Standard & Poor's odredio je hrvatski rejting dugoročnog zaduživanja u stranoj valuti na BBB-, uz negativnu prognozu, kao i za zaduživanje u domaćoj valuti.

Fitch Ratings također je odredio rejting dugoročnog zaduživanja u stranoj valuti na BBB- uz negativnu prognozu, dok je za zaduživanje u domaćoj valuti rejting BBB, uz negativnu prognozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:10