NESTABILNOST TRŽIŠTA

JAK DOLAR I PAD CIJENA NAFTE DONIJELI SVOJE Očekuje se pad zarada američkih kompanija, prvi od 2009. godine

NEW YORK - Izvješćem Alcoe u srijedu je počela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja će idućih tjedana imati ključan utjecaj na smjer cijena dionica na Wall Streetu i koja bi, zbog jačanja dolara i oštrog pada cijena nafte, mogla biti najslabija još od 2009. godine.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju pale za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ako se to pokaže točnim, bio bi to najslabiji kvartal još od trećeg tromjesečja 2009. godine, neposredno nakon što je američko gospodarstvo izronilo iz duboke recesije i financijske krize.

Dosad je, prema podacima Reutersa, 128 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo procjene za prvo tromjesečje, pri čemu je njih 105 smanjilo, a samo 17 povećalo procjene poslovanja. To je najslabiji omjer negativnih i pozitivnih procjena od kraja 2013. godine.

Pritom su, zbog oštrog pada cijena nafte, najviše smanjene procjene za energetski sektor, no niti jedan od 10 sektora S&P 500 indeksa nije ostao pošteđen.

Posljedica je to, među ostalim, snažnog dolara, koji je u prvom kvartalu ojačao 9 posto u odnosu na košaricu najznačajnijih svjetskih valuta zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, dok ostale središnje banke u svijetu vode labavu monetarnu politiku.

Od 105 kompanija koje su dosad smanjile procjene poslovanja, njih najmanje 69 učinilo je to, poručile su, zbog snažnog dolara.

Naime, zbog jačanja dolara proizvodi američkih multinacionalnih kompanija postaju na svjetskom tržištu manje konkurentni, pa im padaju prihodi i zarade iz inozemstva.

Uz to, očekuje se oštar pad prihoda i zarada energetskih kompanija zbog drastičnog pada cijena nafte od lipnja prošle godine. Tada se cijena nafte kretala iznad 100 dolara po barelu, dok danas iznosi oko 50 dolara.

Dosad niti jedna kompanija iz energetskog sektora S&P 500 indeksa nije objavila procjene poslovanja u prvom tromjesečju, što obično i ne čine, no očekuju se vrlo slabi rezultati.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade energetskih kompanija u proteklom kvartalu pale za 64 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. Ako se isključi taj sektor, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bile bi 5,4 posto veće nego u istom lanjskom kvartalu.

Jučer objavljeno izvješće Alcoe najavljuje da bi prvo tromjesečje doista moglo biti slabo.

Doduše, Alcoa je izvijestila da je u prvom kvartalu ostvarila dobit od 363 milijuna dolara, ili 28 centi po dionici, što je iznad procjene analitičara od 26 centi.

Međutim, nakon troškova restrukturiranja, neto dobit najvećeg američkog proizvođača aluminija iznosila je samo 195 milijuna dolara, ili 14 centi po dionici.

Uz to, premda su prihodi kompanije na godišnjoj razini porasli za 7 posto, na 5,8 milijardi dolara, bili su manji od 5,94 milijarde, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Stoga je cijena dionice Alcoe pala.

Unatoč pesimističnim prognozama, na Wall Streetu ne vlada panika jer, uvijek postoji razloga za optimizam.

"Tržište ne očekuje puno od ove sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata, no to samo znači da bi moglo biti više kompanija koje bi mogle pozitivno iznenaditi", kaže Joe Bell, analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11