NAFTNA KOMPANIJA ZADUŽILA SE POVOLJNIJE OD DRŽAVE

Ina u Londonu uz podršku12 banaka uzela novi kredit, vrijedan 400 milijuna dolara

Na dan kada je Ministarstvo financija objavilo da se državni proračun u prvom tromjesečju puni slabije od planiranog, najveća hrvatska kompanija - Ina - potpisala je u Londonu ugovor sa 12 banaka za novi dugoročni kredit pod uvjetima koji su daleko povoljniji od onih koje je u posljednje vrijeme dobivala država.

Jučerašnje potpisivanje sindiciranog kredita teškog 400 milijuna dolara, s kamatom 3,75 posto iznad vrijednosti Libora (ili Euribora - ovisno o valuti u kojoj će se tranše povlačiti), pokazalo je da međunarodno financijsko tržište danas više vjeruje kompanijama koje posluju u Hrvatskoj nego samoj državi.

Nova percepcija

- Inu danas više ne promatramo kao hrvatsku, nego kao globalnu kompaniju koja utječe na stanje na globalnom tržištu - rekao je jučer Istvan Salgo, predstavnik ING banke koja je uz Erste grupu jedan od koordinatora transakcije. Takvo razmišljanje moglo se primijetiti i na strukturi banaka sudionica, gdje su od hrvatskih ostale samo Privredna banka Zagreb i Splitska banka, dok je najzamjećeniji bio izostanak Zagrebačke banke, inače tradicionalnog i dugogodišnjeg Inina partnera.

- Pregovarali smo mjesecima, ali većini hrvatskih banaka cijena našeg zaduženja danas se pokazala neprihvatljivom - rekla je Višnja Bijelić, direktorica Inine riznice.

Hrvatskim bankarima, pogotovo onima čije se banke majke nalaze u rizičnijim zemljama, danas je sužen pristup novcu na međunarodnom tržištu.

Primorane tražiti sredstva na domaćem, gdje je cijena povećanog rizika uključena u svaku novu pozajmicu, one se teško upuštaju u transakcije koje velikim korporativnim klijentima omogućavaju uvjete kakvi su danas na međunarodnom, novcem krcatom tržištu. - Na malom hrvatskom bankarskom tržištu Ina se smatra izuzetno dobrim klijentom i zato je za ovu transakciju od samog početka interes bio velik. Neke banke ipak nisu mogle pristati na izuzetno nisku cijenu transakcije, a vjerujem da su one koje su se ipak uključile zaključile da im ostanak s Inom jamči bolje poslove u budućnosti - rekao nam je jučer bankar koji je, zbog čvrste poslovne povezanosti s Inom, ali i s više hrvatskih banaka, zamolio da ga ne citiramo.

Viševalutni revolving

Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine , bio je jučer zadovoljan dovršenom transakcijom. - Ina je, unatoč velikoj ekonomskoj krizi koja u Hrvatskoj još ne posustaje, prepoznata kao ugledan partner i mislim da možemo biti ponosni - rekao je jučer prilikom potpisivanja ugovora.

Jučer potpisan viševalutni revolving kredit Ina će koristiti “u opće korporativne svrhe”. Četvrtina novog novca, objasnio je jučer predsjednik Uprave Zoltan Aldott, otići će na refinanciranje dosadašnjeg, 750 milijuna dolara teškog kredita koji upravo istječe, 60 posto sredstava kompanija planira uložiti u upstream poslove (eksploataciju i dobavu iz postojećih, kao i istraživanja novih izvora), dok preostali dio odlazi u razvoj maloprodaje.

Novi kredit dospijeva na naplatu za tri godine, uz mogućnost produljenja dva puta po jednu godinu. Koristit će se sukcesivno, po potrebi, a tako će se i određivati valuta njegova korištenja o kojoj će na kraju ovisiti i konačna kamata.

Dodatak od MOL-a

Kako saznajemo, pozamašan dio kredita trebao bi biti iskorišten već sljedeći tjedan, najvjerojatnije u dolarima, uz kamatu od 3,75 posto dodanu na temeljnu stopu Libora (London Interbank Offered Rate) - što je cijena međubankarskih pozajmica na londonskom financijskom tržištu.

Koordinatori transakcije su Erste Group Bank AG i ING Bank N.V., dok je The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. agent.

Uz navedeni ugovor o kreditu, Ina je potpisala i ugovor o dugoročnom intrakompanijskom zajmu koji je dan na raspolaganje od strane MOL Grupe, čime je financiranje Ine kao članice te grupacije povećano sa 200 milijuna na 300 milijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54