REZULTATI

Ina je za tri puta smanjila gubitak

Inin lanjski gubitak gotovo je tri puta manji nego u 2008. zahvaljujući prodaji plinskog biznisa Vladi, pokazali su prvi nerevidirani podaci
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ina je lani imala 390 milijuna kuna gubitka, podaci su iz preliminarnog, nerevidiranog izvješća o poslovanju.

Lanjski je gubitak gotovo tri puta manji od onoga iz 2008., kad je Ina nagomilala 1,1 milijardu kuna gubitka, uglavnom u zadnjem tromjesečju te godine, uoči potpisivanja novog dioničarskog ugovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini.

Dobit iz osnovne djelatnosti bila je lani gotovo 300 milijuna kuna manja nego godinu prije i iznosila je nešto više od milijardu kuna, no kad joj se doda prihod od prodaje plinskog biznisa, penje se na više od 1,5 milijardi kuna.

Na plinu su, prema brojkama iz izvješća, lani u Ini izgubili 906 milijuna kuna, dok je godinu prije taj gubitak bio 1,45 milijardi kuna.

Pala prodaja goriva

Pokazatelji proizvodnje i prodaje lošiji su nego godinu prije. Ina je zabilježila 4,3 posto manju proizvodnju nafte, 3 posto manju proizvodnju plina i 9 posto manju proizvodnju kondenzata. Prodaja uvoznog plina bila je 14,9 posto manja, a domaćeg 9,3 posto.

Pala je i prodaja goriva u maloprodaji, što je najzornija potvrda recesije koja je lani pogodila sve građane, posebno od sredine ljeta kad im je uveden krizni porez koji je smanjio kupovnu moć .

Dakle, Ina je lani prodala 6,2 posto manje motornih benzina i 4 posto manje plinskih i lož-ulja. Maloprodaja je imala 126 milijuna kuna gubitka, no bio bi i znatno veći da nisu porasle marže na gorivima i ostaloj robi.

Inine ukupne obveze su krajem 2009. iznosile 18,2 milijarde kuna, 25 posto više nego godinu prije. Za poreze i doprinose je zadnjeg dana prošle godine dugovala 1,77 milijardi kuna, 46 posto više nego krajem 2008. Dobavljačima je dugovala 4,3 milijarde kuna, 12 posto više nego 2008.

MOL imao veliku dobit

Za razliku od Ine, njenoj tvrtki vlasniku, mađarskome MOL-u, ide sve bolje. Zadnji kvartal prošle godine završio je sa 136,5 milijuna dolara neto dobiti. Stoga za ovu godinu najavljuje 1,8 milijardi dolara ulaganja, no ne zna se koliko će od tog iznosa stići u Hrvatsku. Ini je, naime, nužno ulaganje u rafinerije, što je na najradikalniji način pokazao i nedavni veliki požar u Sisku.

Pitanje je koliko je MOL-u uopće stalo do ulaganja u domaće rafinerije jer je njihova, gdje prerađuju i poluproizvode iz Hrvatske, tristotinjak kilometara udaljena od Siska.





INA U BROJKAMA

390 milijuna kuna neto gubitak u 2009.

906 milijuna kuna gubitak na plinskom biznisu

6,2 posto pala prodaja motornih benzina

1,77 milijardi kuna dug za poreze i doprinose

136,5 milijuna dolara dobit MOL-a u zadnjem kvartalu 2009.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:48