A SVE SE ŽALE?

HRVATSKI APSURD: NITKO SE NIJE JAVIO ZA OVO RADNO MJESTO Na HZZO-u se vode kao nezaposleni, a ne javljaju se na oglas?

Od krize 2009. deseci tisuća poduzetnika ugasili su svoje obrte ili tvrtke i nastavili raditi s onu stranu zakona: po kućama, stanovima, garažama... Drugi veliki val ilegalaca dogodio se uvođenjem fiskalnih blagajna.
 Jakov Prkic / CROPIX

U strahu da će morati prijavljivati svaku zarađenu kunu, što do tada nisu činili, brojni su se zanatlije odlučili za rad na crno. Prema nekim recentnim istraživanjima, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nalazi se više od sto tisuća ljudi koji ne žele aktivno tražiti posao jer rade ilegalno ili imaju obiteljske prihode koji su im dostatni za život, piše Slobodna Dalmacija.

Kad se tome pridoda armija od najmanje dvadeset tisuća umirovljenika na divljem tržištu rada, ispada da je zaposlenih ilegalaca kao u vrijeme rata, kad je Vlada takvo što dijelom tolerirala zbog socijalnog mira.

Iz primjera poznate splitske frizerke Ljijane Jeličić-Subašić, vlasnice frizerskog salona "Ljijana", jasno je da je rad na crno poprimio takve dimenzije da su oni koji uredno posluju: plaćaju najamninu, porez, doprinose i još tristo čuda, direktno ugroženi.

- Trebala sam radnicu. Odem na HZZ-o, predam oglas, no deset dana mi se nitko nije javio?!

Vidjela sam da u evidenciji nezaposlenih ima frizerki i s deset, petnaest godina staža, pa me to čudilo.

Zato sam nazvala Zavod da vidim jesu li mi koga poslali na razgovor za posao.

Službenica mi je rekla da su kontaktirali šesnaest frizerki, a ja joj velim da nitko od njih nije došao na razgovor…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42