BIZNIS I DRŽAVA

HRVATSKE ŠUME RAZBJESNILE KOOPERANTE Rušenje cijene rada potaknulo 200 žalbi na natječaj za posao

Hrvatske šume ove godine nemaju sreće s natječajem za sječu i izvlačenje drva preko kojeg angažiraju kooperante, obrtnike i privatne tvrtke, da obave onaj dio posla koji zaposlenici Hrvatskih šuma u odjelu sječe i vuče ne mogu obaviti sami.

Na posljednji objavljeni natječaj žalilo se, prema procjeni obrtnika Ivana Težaka iz Karlovca, najmanje 150 do 200 obrta i tvrtki, jer su im, kako objašnjava, Hrvatske šume srušile cijenu rada 30 do 40 posto.

Procijenjena vrijednost

U ovom natječajnom krugu riječ je o 52,6 milijuna kuna bez uračunatog PDV-a za sječu i izvlačenje drva u Hrvatskoj. Taj iznos u javnom je natječaju naveden kao procijenjena vrijednost cijelog posla. - Svi koji radimo za Hrvatske šume zajedno smo odlučili da ćemo se žaliti. Znamo da oni moraju rezati troškove, ali smanjili su troškove automobila, podigli su cijenu drva, imaju previše zaposlenih, a mi im radimo 60 posto posla i na nama žele štedjeti - obrazložio je Težak poplavu žalbi.

Obrtnik Dragan Vujinović, jedan od onih koji su se žalili na natječaj Hrvatskih šuma, pojašnjava kako je za područje Delnica, na kojem radi, predviđen budžet od 7 milijuna kuna. - Hrvatske šume žele sve manje plaćati posao koji je sve skuplji. Ove su godine postavili svemirske norme koje nitko ne može ispuniti za manje novca i zato smo se žalili jer po tim cijenama ne možemo pokriti troškove - kaže Vujinović dodajući da, ako Hrvatske šume moraju štedjeti, neka prvo krenu od sebe te plaća i prava svojih zaposlenika.

Najgori poslovi

Obrtnik Goran Injić također se žalio na natječaj Hrvatskih šuma.

- Šume imaju vlastitu sječu i vuču i sebi ostave najlakše i najbolje poslove. Nisu sposobni zbog jakih sindikata smanjiti troškove vlastitog poslovanja i zato nama ostavljaju najgore poslove i za njih još smanjuju cijenu - kaže Injić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:44