BROJKE I TEHNOLOGIJA

HRVATI PRVI U REGIJI PO KUPOVINI PAMETNIH TELEFONA I TABLETA Najviše iPhonea ima u Zagrebu, najmanje u Lici

U Hrvatskoj je prodano dva puta više pametnih telefona nego u Sloveniji
Zagreb, 191012.Trg Petra Preradovica.Sa lijepim vremenom i toplijim temperaturama pune se i terase kafica u centru grada. A na tim terasama zamjetna je sve veca prisutnost "pametnih telefona" kod gradjana koji ih ne ispustaju iz ruku niti za vrijeme kave na spici.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Ni pet godina krize nije umanjilo strast Hrvata za novim tehnologijama. Iako sve teže živimo, istraživanja pokazuju da smo prvaci u regiji u kupnji pametnih telefona i tableta, dok stare, obične mobitele sve više bacamo u smeće.

U Hrvatskoj je tako, pokazuju podaci GfK, u prvih šest mjeseci prodano 349.000 pametnih telefona. To je gotovo triput više nego u susjednoj Sloveniji, u kojoj je u prvom ovogodišnjem polugodištu ‘planulo’ 122.000 smartphonea te znatno više nego u Srbiji, gdje je u istom razdoblju prodano 266.000 pametnih telefona. U odnosu na prvo polugodište prošle godine, Hrvatska u ovoj godini bilježi rast prodaje pametnih telefona za čak 61 posto, Slovenija za 30, a Srbija za 52 posto.

Slabija prodaja mobitela

U isto vrijeme, znatno je pala prodaja klasičnih mobitela: u Hrvatskoj i Sloveniji za 18 posto, a u Srbiji za 14 posto.

Velik rast prodaje pametnih telefona potvrđuju nam i u telekomima. Prema podacima HT-a, udio smartphonea u prvoj polovici ove godine porastao je sa 52 posto, koliko je iznosio krajem prošle godine, na 56 posto ukupnog broja prodanih uređaja pretplatnicima.

Smartphone revolucija

U Tele2 kažu nam da se radi o povjerljivim podacima, no ističu da većina njihovih korisnika koristi pametne telefone, u čemu vide i budućnost. U VIP-u nam nisu dali tražene podatke, jer su poslovna tajna, no i kod njih raste korištenje pametnih telefona.

Stručnjaci GfK “smartphone revoluciju”, koja nije zaobišla ni Hrvatsku, objašnjavaju tehničkim mogućnostima koje korisnicima nude pametni telefoni. Radi se ponajprije o bržem i kvalitetnijem pristupu internetu te o čišćim i boljim fotografijama koje nude ti aparati, kao i mogućnosti njihova povezivanja s drugim uređajima i zaslonu osjetljivom na dodir (touch screen).

Svemu tome valja pridodati da su operateri korisnicima omogućili da pametne telefone kupe po povoljnim, katkad i samo simboličnim cijenama.

Najviše smartphonea u Hrvatskoj imaju Zagrepčani, Istrani, Primorci i Dalmatinci, a najmanje Slavonci i Ličani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:01