POKRENUTA LIKVIDACIJA

HNB oduzeo dozvolu za rad: Propala splitska Credo banka, kreće isplata štediša

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom, kojeg nije iskazivala. Njeni su najveći dioničari Mirko Vuković i Boris Barač
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Na izvanredno sazvanoj sjednici Savjeta, Hrvatska narodna banka oduzela je dozvolu za rad splitskoj Credo banci, a istodobno je pokrenuta i njena likvidacija. Riječ je banci koja je osnovana 1993 . godine i čini tek 0,44 posto hrvatskog bankarstva, a njeni su najveći dioničari Mirko Vuković i Boris Barač. To je prva banka koja je od početka krize završila u bankrotu, ali s obzirom na njenu veličinu ne očekuje se da će imati značajnije posljedice po sustav.

Depoziti štediša u Credo banci iznose 465 milijuna kuna i, kako u svom priopćenju ističe HNB, oni su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i njihovi vlasnici s njima će moći nesmetano raspolagati. U HNB-u napominju da će to isplata štednje početi već za nekoliko dana. U listopadu 2008. godine, kada je počela kriza, država je podigla prag osigurane štednje sa 100.000 na 400.000 kuna, što znači da će biti na gubitku smo oni koji imaju štednju veću od 400.000 kuna.

Credo banka već nekoliko godina posluje s gubitkom. Izvanredni nadzor HNB-a još je u svibnju ove godine utvrdio da je Uprava u svojim izvješćima prikazivala stanje bolje nego što je u stvarnosti bilo. Iako je iskazivala stopu adekvantnosti kapitala od 12,28 posto, banka zapravo nije imala jamstvenog kapitala i poslovala je s neiskazanim gubitkom. Od tada je bila pod pojačanim nadzorom HNB-a, uz pokušaje da se njeno poslovanje dovede u zakonske okvire, ali u tome se očito nije uspjelo.

Gubitak je velikim dijelom posljedica prakse odobravanja kredita vlastitim dioničarima i s njima povezanim osobama. Za ilustraciju te prakse, potpuno neprimjerene zdravom bankarstvu, HNB navodi primjer “da su krediti jednoj od dviju grupa većinskih dioničara i s njima povezanim osobama (grupa Adut-Barać) krajem ožujka dosizali 60 posto jamstvenog kapitala, a drugoj grupi i s njom povezanim osobama (grupa Alkom-Vuković) čak 84 posto”. Zakonom je propisano da izloženost prema osobama u posebnom odnosu s bankom ne smije prelaziti 10 posto njenog jamstvenog kapitala.

- Kako većinski dioničari Credo banke (spomenute dvije grupe imale su 86,58% udjela u dioničkom kapitalu banke sa stanjem 31.kolovoza) ne podmiruju uredno niti svoje kreditne obveze prema banci, tako nisu udovoljili niti višekratnim zahtjevima HNB-a za njezinu dokapitalizaciju, a banka nije izvršavala ni druge mjere naložene od strane HNB-a, stoji u priopćenju HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:59