SVE JE U KADROVIMA

Friščić se odriče svojih ljudi u Podravci

Kako bi se izbjegla praksa političkog kadroviranja, Vlada je od Crome naručila nacionalni kodeks korporativnog upravljanja
 Darko Mihalić

ZAGREB - Šef HSS-a Josip Friščić odriče se svojih članova Uprave Podravke, Miroslava Vitkovića i Marina Pucara, neslužbeno se doznaje iz menadžerskih izvora koprivničke kompanije. Predsjedništvo HSS-a danas je, među ostalim, raspravljalo i tome hoće li se “odreći” Podravke.

Friščić je odlučio reterirati nakon pritisaka kojima su Vitković i Pucar izloženi zbog loših poslovnih rezultata u njihovu mandatu i afere s nezakonitim preuzimanjem dionica, za koju, tvrde obojica, nisu znali, premda su o tome izvještavali mediji.

Zadarska Adria

Političari se prisjećaju da je 2007., kad se dogovarala koalicija HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, HSS inzistirao upravo na Podravki jer je to predsjedniku stranke Josipu Friščiću osobito važna kompanija, te je čak ulazak u koaliciju s HDZ-om uvjetovao “preuzimanjem” Podravke.

HSS-ove menadžere dodatno opterećuje i istraga koju USKOK i policija dovršavaju o suradnji Podravke sa zadarskom tvornicom za preradu ribe Adria.

Istražitelji sumnjaju da je u toj suradnji bilo i nezakonitih poslova, a za Vitkovića i Pucara nezgodno je to što je Adria bila dio tržišta za koje su oni izravno zaduženi.

- Očekujemo odluku Predsjedništva HSLS-a. Kad o njoj budemo obaviješteni, razmotrit će je i Predsjedništvo HDZ-a, pa ćemo tada donijeti odluku - izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor nakon pitanja ostaje li Hrvoje Vojković, član HSLS-a, na čelu Croatia osiguranja, kamo je imenovan također u koalicijskoj podjeli menadžerskih funkcija.

Zlatni padobrani

Da izbor članova uprave i predsjedništva političkih stranaka više ne bi mogli biti dio iste priče, u Hrvatskom udruženju menadžera Croma pripremaju, na zahtjev Vlade, nacionalni kodeks korporativnog upravljanja javnim sektorom, koji će biti temeljen na najboljoj europskoj praksi.

Najvažniji dio kodeksa je kalendar raspisivanja natječaja: direktori državnih poduzeća i ustanova birali bi se dvije godine nakon parlamentarnih izbora, dakle na polovici mandata Vlade, a direktori komunalnih poduzeća najmanje jednu godinu nakon lokalnih izbora.

- Cilj je spriječiti praksu koju imamo već 20 godina, a to je da kad god dođe do promjene političke moći, dođe i do ‘sječe’ direktora, bez obzira na njihovu sposobnost. Smijenjenima se, naravno, ništa ne dogodi jer imaju zlatne padobrane. U pravilu dobiju savjetničke sinekure i čekaju da njihova politička opcija opet pobijedi - kaže Esad Čolaković, direktor Crome.

Kalendar raspisivanja natječaja trebao bi spriječiti ili barem otežati trgovinu kakva se u Hrvatskoj redovito događa, a njene posljedice sada se vide na rezultatima poslovanja Podravke, HEP-a, HŽ-a...

Precizne dužnosti

Nadalje, kodeks će precizirati osobnu odgovornost nositelja mandata, obvezu izvještavanja o svim primicima i instrumente sprečavanja sukoba interesa.

Da je takav kodeks već na snazi, ovo u Podravki ne bi se moglo dogoditi, vjeruje Čolaković, jer bi menadžeri u svojim ugovorima imali precizno utvrđene dužnosti, ovlasti i ograničenja.

Država želi imati dva predstavnika

Mirovinski fondovi žestoko se protive novom političkom kadroviranju, a ne žele ni predstavnika malih dioničara

ZAGREB - Skorašnju skupštinu dioničara Podravke i izbor novog Nadzornog odbora čini se da neće preživjeti nitko iz sadašnje Podravkine uprave.

Rat se vodi i oko sastava NO-a, jer Friščić inzistira da predstavnik države, uz dr. Ljubu Jurčića, u tom tijelu bude koprivnička privatna internistica dr. Karmen Antolić, šefica gradskog HDZ-a i Friščićeva osobna liječnica.

Ona bi trebala zamijeniti Miljenka Javorovića, predsjednika Uprave Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva, koji je s Jurčićem nedavno ušao u NO kao predstavnik HFP-a.

Mirovinski fondovi, s druge strane, žestoko se protive novom političkom kadroviranju, pa ne pristaju ni na prijedlog da u NO uđe predstavnica Udruge malih dioničara Vesna Želježnjak (SDP), zamjenica koprivničkoga gradonačelnika. Zalažu se za model prema kojem bi od sedam članova NO-a po dva predstavnika davali mirovinski i državni fondovi, po jednog radnici i institucionalni investitori, a sedmi bi trebao biti nezavisni stručnjak. R. M.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:05