PREDSTEČAJNA NAGODBA

Fižulić: 'Više nemam pravo ni na jedan neuspjeh s Magmom'

Propala Magma vjerovnicima duguje oko 480 milijuna kuna, utvrđeno je na današnjem, prvom ročištu u postupku predstečajne nagodbe, rekao nam je nakon njega Goranko Fižulić , vlasnik propalog poduzeća.

Najveći vjerovnici

Napomenuo je da će konačan i službeni iznos Magmina duga Financijska agencija izračunati u sljedeća dva dana jer od potraživanja vjerovnika prema Magmi treba odbiti Magmina potraživanja prema njima.

Samom Fižuliću, utvrđeno je na ročištu, Magma duguje 40 milijuna kuna jer je za kredite tvrtki jamčio osbnom imovinom. On je tako jedan od četiri najveća Magmina vjerovnika, a ostali su Porezna uprava, Zagrebačka banka i Hypo leasing, koji je već preuzeo distributivno-logistički centar Magme u Jastrebarskom.

Fižulićev je plan vjerovnicima ponuditi zamjenu njihovih potraživanja za vlasničke udjele u novoj Magmi, a kako bi se ona trebala baviti sasvim novim biznisom trodimenzionalnog printanja i web trgovine, poduzetnik koji se suočio s krahom biznisa građenog dva desetljeća zapravo svoje vjerovnike pokušava privoljeti da postanu investitori u njegove nove poslovne ideje. Samo bi dugove radnicima isplaćivao u novcu iz budućeg prihoda.

Čist obraz

- Nemam pravo na neuspjeh - kaže Fižulić, koji novi biznis veže na stari iako bi ga mogao pokrenuti nevezano uz Magmu, kako su mu kaže, savjetovali i prijatelji. Pokretanje novog biznisa na ruševinama starog zapravo je jedini način da Magma samom Fižuliću vrati 40 milijuna kuna tijekom idućih nekoliko godina poslovanja u novoj niši 3D printinga.

- Važnije mi je da predstečajna nagodba uspije nego da ja naplatim svoje dugove. Želim da Magma plati dugove svima kojima je dužna jer kad bih pokretao novi biznis izvan Hrvatske i ostavio neplaćene dugove iza sebe, nikada ne bih bio čist, a to je ono što želim - kaže Fižulić.

Nezaustavljiv razvoj

Uz to želi pokrenuti biznis čije vrijeme, tvrdi, tek dolazi.

- Danas 3D printer košta tisuću dolara, za tri godine će koštati 300 dolara, a za pet će ga moći imati svako kućanstvo kao danas telefaks, koji nam je prije 30 godina bilo novina, a danas ga nitko više ni ne koristi. S 3D printerima djeca će, primjerice, moći sama izrađivati igračke kod kuće i moći će prema nacrtu s interneta napraviti SpiderMana, Mini Mouse ili Lego kocke.

Igračke će postati jeftinije jer se rade od plastike koju je moguće reciklirati, a na tržištu se već pojavio kućni reciklator koji će za nekoliko godina ući u masovnu upotrebu i ljudi će od otpada kod kuće moći napraviti sirovinu za 3D printere - priča Fižulić, argumentirajući kako će razvoj tehnologije u idućem desetljeću narušiti sve tradicionalne modele proizvodnje i prodaje igračaka, pa bi, da nije već propala, ugrozio i Magmin biznis.

Rasplet na jesen

- Razvoj tehnologije je nezaustavljiv, ja se samo želim ukrcati na taj vlak - kaže.

Kako nije riječ o pokušaju oživljavanja bivšeg Magmina biznisa, Fižulić, iako ne želi unaprijed govoriti o mogućem konačnom raspletu predstečajne nagodbe, napominje da vjerovnici nakon dogovora o predstečajnoj nagodbi svoja potraživanja od Magme mogu prodati nekome tko u njegovu poslovnom planu prepozna mogućnost za zaradu.

- Kad jednom dionica bude likvidna, ako dođemo do toga, vjerovnici koji postanu novi vlasnici mogu sa svojim dionicama raditi što god hoće, pa i prodati ih - kaže Fižulić, koji potencijalne nove investitore ipak još nije našao. Za to, smatra, ima vremena do jeseni kada očekuje rasplet Magmine sudbine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31