PROMO ČLANAK

Dobar rezultat Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. u Hrvatskoj u 2009. godini

Osnovni financijski pokazatelji za 2009. godinu:

* S dobiti prije oporezivanja od 201 milijun kuna te ukupnom aktivom od 39 milijardi kuna Hypo Hrvatsku drži tržišni udio od 10,01%

* Ostvaren vrlo dobar rast neto prihoda od kamata dok neto prihodi od provizija i naknada bilježe solidan rast od 9,23%

* Pripajanje Slavonske banke znatno je pridonijelo smanjenju operativnih troškova – ostvarena je ušteda veća od 63 milijuna kuna

* Operativni rezultat iznosi 877 milijuna kuna, što predstavlja značajan rast u odnosu na 2008. godinu

* Rezervacije za loše plasmane povećane zbog utjecaja ekonomske krize

„Vrlo smo zadovoljni rezultatom koji je Hypo Alpe-Adria-Banka u Hrvatskoj ostvarila u izazovnoj 2009. godini. Najznačajniji događaj koji je obilježio naše poslovanje je svakako pripajanje Slavonske banke. Na taj način osigurali smo jedinstven nastup na tržištu te povećali bazu klijenata i ostvarili dobar rast depozita građana.

Ipak, poslovanje naše Banke, kao i ukupnog Hrvatskog bankovnog sektora, u prošloj je godini bilo otežano, prvenstveno zbog utjecaja ekonomske krize. Taj se utjecaj posebno odrazio na poslovanje u drugoj polovici godine.

Međutim, ukupno gledano ostvarili smo vrlo dobre prihode od kamata, te solidno povećali neto prihod od provizija i naknada. Dobre rezultate ostvarili smo u sektoru poslovanja s građanstvom te javnim institucijama, koje su zajedno sa sektorom poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom bila naša strateška područja aktivnosti u 2009. ali i u predstojećim godinama," istaknuo je predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke Markus Ferstl.

U Hypo Alpe-Adria-Banci, kao i u ostatku bankarskog sektora u Hrvatskoj, u 2009. godini zabilježen je porast rezervacija kao i otežana naplata potraživanja od klijenta. Radi konzervativnog pristupa ocjene kvalitete kreditnog portfelja kojeg naša banka provodi već dvije godine, te utjecaja gospodarske krize, troškovi rezervacija više su nego udvostručeni u odnosu na 2008. godinu. Taj je negativni utjecaj kompenziran solidnim rastom prihoda u sektorima poslovanja s građanstvom, malim i srednjim poduzetnicima te javnim institucijama.

Zahvaljujući uspješnom pripajanju Slavonske banke, sinergijskim efektima, smanjenju troškova te značajnom rastu operativnog rezultata, banka je uspjela smanjiti omjer troškova i prihoda (CIR) na 48 posto te ostvariti respektabilnu dobit prije oporezivanja od 201 milijun kuna.

S ukupnom aktivom od 39 milijardi kuna, 70 poslovnica i 1658 zaposlenika Hypo banka se pozicionirala među pet najvećih banaka u Hrvatskoj.

Jamstveni kapital Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. s 31.12.2009. iznosi 8,3 milijarde kuna, što predstavlja stopu adekvatnosti kapitala od 20,21%, čime je i dalje jedna od najbolje kapitaliziranih velikih banaka u Hrvatskoj, odnosno u čitavoj regiji.

Dobar početak 2010. - prvi put u povijesti banka pruža usluge za više od 350.000 klijenata

U 2010. godini banka očekuje dodatni pad BDP-a od oko 2,5 posto te povećanje nezaposlenosti. Umjereni oporavak izgledan je tijekom zadnjeg kvartala 2010. godine.

„Usprkos teškoj ekonomskoj situaciji koja ne posustaje banka je dobro započela 2010. godinu. Prvo tromjesečje obilježio je snažan porast štednje građana, ostvareni su dobri rezultati u svim poslovnim segmentima i banka prvi put u svojoj povijesti pruža usluge za više od 350.000 klijenata,“ rekao je Markus Ferstl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:15