VELIKI UDARAC

DIREKTOR RENAULTA UPOZORAVA ‘Autoindustriji prijeti poslovni masakr zbog pada rublja u Rusiji’

 AFP

Dramatičan pad vrijednosti ruskog rublja naveo je Carlosa Ghosna, glavnog direktora Renault Nissana, da javnost upozori kako ruskoj industriji prijeti “poslovni masakr”.

Tečaj rublja uslijed krize odnosa Rusije i Zapada proteklih je mjeseci u konstantnom padu, a početkom tjedna zabilježen je dramatičan pad vrijednosti ruske valute. Stoga su dvije tvrtke, proizvođači automobila, prestale preuzimati narudžbe za nove modele automobila i povećale cijene drugih, a slične poteze povlači i nekoliko konkurentskih tvrtki. Ipak, u izjavi za BBC Ghosn je izrazio uvjerenje kako će se situacija s vremenom ipak stabilizirati.

- Kada rubalj potone, to je masakr za sve. To je crvena tinta na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac - rekao je Ghosn. Reporterima koji su ga zatekli u Tokiju rekao je kako Renault Nissan nije suspendirao sve narudžbe, no “za neke modele smo rekli, oprostite, dok ne vidimo kuda ide ova situacija, ne primamo nove narudžbe”.

Francusko-japanski konzorcij Renault Nissan ključni je igrač u ruskoj auto-industriji.

BBC upozorava da tvrtka ne prodaje samo vlastite modele, već kontrolira i domaćeg proizvođača Avtovaz, koji je i u nas poznat kao proizvođač nekad omiljenih automobila Lada.

Po riječima Carlosa Ghosna, narudžbe se neće primati za “neke” modele, no nije pojasnio koje. Dodao je kako to uključuje aute proizvedene u Rusiji, ali i one sastavljene od uvoznih dijelova. Istaknuo je da će sve zaprimljene narudžbe biti ispoštovane.

Na slične korake odlučili su se i drugi proizvođači vezani uz rusko tržište. General Motors, Audi i Jaguar Land Rover prošlog su tjedna također zamrznuli isporuke ruskim auto-dilerima. Analitičari upozoravaju da bi se takva situacija mogla negaitvno odraziti i na britanske proizvođače, ako pad prodaje automobila u Rusiji bude nastavljen.

- Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog utjecaja te krize na Nissanove operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu - rekao je BBC-u David Bailey, profesor industrije u Poslovnoj školi Aston.

Bailey pojašnjava kako Nissan u Rusiji ima odličnu prodaju modela Qashqai. Utjecaj će osjetiti i Jaguar Land Rover, no tržišna kriza prouzročena ekonomskim sankcijama Zapada i padom ruske valute zasigurno će najviše pogoditi Nissan zbog njegove dosadašnje dominacije na ruskom tržištu automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33