AGONIJI RADNIKA NAZIRE SE KRAJ

‘DINA I DIOKI BIT ĆE USPJEŠNE BEZ OBZIRA NA DUG OD 2,5 MILIJARDE KUNA' Čermak ekskluzivno za Jutarnji

 Goran Mehkek/CROPIX

Dugotrajnoj agoniji radnika Diokija i Dine napokon se nazire kraj: vlasnik Croduxa, umirovljeni general Ivan Čermak, danas ili najkasnije sutra ujutro trebao bi predstečajnom upravitelju predati plan restrukturiranja nekad jakog poslovnog carstva Roberta Ježića.

Rješenje za spas posrnulog Ježićeva carstva na kojem radi sa suradnicima, potvrdio nam je Čermak jučer osobno, predviđa zadržavanje većine radnih mjesta u Diokiju i Dini. Iako Čermak nije htio govoriti o detaljima plana restrukturiranja koji kroji, ustvrdivši da je za to još prerano, bez posla bi u ove dvije petrokemijske tvrtke u konačnici moglo ostati oko 150 ljudi, što je otprilike trećina sadašnjeg broja zaposlenih - oko 500. Ugasili bi se i pojedini pogoni za koje se procijeni da nemaju tržišnu perspektivu, no dva najveća - na zagebačkom Žitnjaku i u Omišlju na Krku - opstala bi, a s njima i većina radnih mjesta.

Najveći vjerovnici

- Premda su dubioze u Diokiju i Dini prevelike i prelaze 2,5 milijardi kuna, mi smo i dalje zainteresirani. Okupili smo jak odvjetnički tim, kao i stručnjake za financije, te inženjere, koji rade na planu restrukturiranja. Kad ga završimo i predamo, dalje će sve ovisiti o vjerovnicima - rekao nam je Čermak, kojeg danas ujutro čeka brušenje posljednjih detalja plana.

Najveći vjerovnici Diokija i Dine su banke, prije svega Hypo, kao i HEP. Glasovi svih njih bit će ključni u prihvaćanju Čermakova plana. Prihvate li taj dokument, Čermakov Crodux postat će i suvlasnik bivšeg Ježićeva carstva. U sindikatima očekuju da će, uz Crodux, drugi najveći dioničar postati HEP, i to zamjenom svojih potraživanja za vlasničke udjele, a sukladno odluci Vlade.

Premda to u ovom trenutku tako ne izgleda, Čermakvo preuzimanje Diokija i Dine bio bi dobar poslovni potez. To priznaju i u sindikalnim krugovima, u kojima ukazuju na odličan zemljopisani položaj Omišlja i Hrvatske, posebno u kontekstu predstojećeg ulaska u EU, kao i na investicije koje su u proteklom razdoblju uložene u modernizaciju kompanije.

- Čermak je uspješan poslovni čovjek i trenutno jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, a smatram da mu je preuzimanje Diokija i Dine dosad najbolji poslovni potez. Dina ima sagrađenu infrastrukturu i ogromno područje za širenje industrijske proizvodnje, uz fenomenalnu geografsku lokaciju i duboku luku za prihvat brodova - kaže Predrag Mihaljević, dopredsjednik Sindikata radnika Dine.

Nastavak propadanja

I sam Čermak u jučerašnjem nam je kratkom razgovoru rekao da osim dvaju pogona, onog na Žitnjaku i pogona za proizvodnju polietilena u Omišlju, drugi baš i nemaju šansu za opstanak. To znači da će morati promijeniti djelatnost, što će dio radnika, po logici stvari, ostaviti bez posla. No, čak i takav razvoj događaja, bolji je od nastavka propadanja.

Sindikati: Zašto državu nije briga?

Iako sindikat načelno podržava ulazak Čermaka u Dioki i Dinu, Mihaljević ističe da se mukama tamošnjih radnika, koji plaću nisu primili osam mjeseci, ne nazire kraj. Zbog toga sindikalci za četvrtak najavljuju novi prosvjed na Markovu trgu.

- Državne institucije više ne mogu zabijati glavu u pijesak jer radnici iz nužde čuvaju postrojenja u kojima je još 900 tona reaktivnih, agresivnih, otrovnih i kancerogenih kemikalija. Postavljamo pitanje što će se dogoditi ako radnici jednog jutra odluče jednostavno ne doći na posao koji im već osam mjeseci nije plaćen - upozoravaju u Dininu sindikatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34