INDEKS EKONOMSKOG INSTITUTA

DAŠAK OPTIMIZMA: BDP u prva dva mjeseca raste po stopi od 2,7 posto

 
Maruška Vizek, ravnateljica EIZ-a
 Boris Kovačev / CROPIX

CEIZ indeks Ekonomskog instituta koji daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva na temelju statističkih gospodarskh podataka u siječnju i veljači ove godine je ostvario svoje najviše vrijednosti u proteklih pola godine.

"Iako indeks još od siječnja 2017. bilježi pad vrijednosti na godišnjoj razini, u prva dva mjeseca ove godine taj je pad ipak značajno usporio, na minus 0,4 i minus 0,6 bodova. U veljači ove godine sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su ostvarili značajan rast i dali najveći pozitivan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači ove godine", priopćili su iz EIZ-a.

U odnosu na zadnje tromjesečje 2017. indeks je kumulativno u prva dva mjeseca ove godine porastao za 0,5 indeksnih bodova, dok je prosječna vrijednost indeksa u siječnju i veljači bila za 0,6 indeksnih bodova veća u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u zadnjem tromjesečju 2017. Takva dinamika CEIZ-a upućuje, tvrde analitičari EIZ-a, na to da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost ubrzala u odnosu na kraj prošle godine.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,7 posto, što je značajno poboljšanje u odnosu na stopu rasta BDP-a od dva posto koja je ostvarena u zadnjem tromjesečju 2017. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2018. godine porastao za jedan posto", navodi se u analizi EIZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:32