NA MARGINAMA KONFERENCIJE

DALIĆ 'Dogovor između Agrokora i Sberbanka prema mojem očekivanju znači da će se ove sudske tužbe prekinuti'

 Boris Kovačev / Hanza Media

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade, na marginama konferencije Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj kazala je da brodograđevna industrija kao i sva druga poduzeća moraju moći funkcionirati na tržištu na održiv način i bez državne pomoći. U tom cilju, najavila je, u Ministarstvu gospodarstva rade na izradi jamstvenog fonda.

- Četiri hrvatska velika brodogradilišta koja su završila programe restrukturiranja sada moraju moći poslovati samostalno, bez državnih subvencija i bez državnih transfera. Međutim, proces proizvodnje brodogradilišta je specifičan, dugo traje, radi se o vrlo skupim proizvodima, i stoga je podrška financiranju obrtnih sredstava tijekom procesa proizvodnje broda, bez elemenata državne pomoći projekt na kojem trenutno u Ministarstvu radimo s HBOR-om i hrvatskom brodogradnjom Jadranbrod. Ideja je uspostaviti mehanizam kroz koja će brodogradilišta sukladno potrebama svojih proizvodnih procesa moći dobiti financijsku podršku, ali to znači da će morati moći dokazati svoje financijske i poslovne reference, ukazati da imaju vrlo jasne poslove i onda kada se ti poslovi dovrše, te da će jamstva ili krediti uredno vratiti – pojasnila je Dalić.

Ministrica gospodarstva je izrazila zadovoljstvo na najave Europske investicijske banke za sudjelovanje u financiranju hrvatske brodogradnje, koje su uputili na konferenciji.

- Ako takva najava iz EIB postoji, mislim da je to jako dobra najava zato što problemi brodograđevne industrije nisu specifični samo za Hrvatsku i nisu samo pitanje hrvatskoga tržišta. Naime, cjelokupna europska brodogradnja, pa tako i hrvatska, suočava se s konkurencijom s Dalekog Istoka, Kine, Koreje, Japana, koja je na određeni način ekonomski strukturirana i događa se u drugačijem okviru nego što funkcioniraju europska brodogradilišta.

Dakle, od cijene rada, načina kako se financiraju, radi se o konkurenciji s kojom se cijela europska brodogradnja teško nosi – komentirala je Dalić, dodajući da ukoliko se EIB odlučila aktivnije uključiti u financiranje brodogradnje, misli da je to jako dobra vijest jer to je i jedna od zadaća institucije koja je osnovana od država članice Uniji, a ta je da financira i na tržištu EU ima razvojnu ulogu.

Odnosi s Rusijom

Dalić je komentirala i odnose Rusije i Hrvatske, naročito u kontekstu protjerivanja jednog ruskog diplomata iz Hrvatske.

- Sveukupni kontekst odnosa s Rusijom je jedna višeslojna priča. Mi kao članica EU, podržavamo njene sudionike i sudjelujemo u različitim političkim odlukama kroz koje se Rusiji daje do znanja da je moguće da neki odnosi u međunarodnim odnosima i nisu sasvim najbolji. Isto tako u obavljanju i u sudjelovanju u tim aktivnostima Hrvatska vodi računa o svojim gospodarskim interesima. U kontekstu cjelokupnih odnosa s Rusijom, i EU i Rusije i naših individualnih odnosa, naš je cilj zaštiti i podržati i hrvatske gospodarske interese koristeći one instrumente koji nam stoje na raspolaganju u kontekstu prethodnih odluka i Europskoga vijeća, uvijek vodeći računa i o našim bilateralnim odnosima i interesima – kazala je Dalić.

Kazala je kako nije upoznata s pismom koje je jučer stiglo iz Ruskog veleposlanstva, a kojim su najavili odgovor na protjerivanja ruskog diplomata.

- Radi se o procesima koji su definirani i puno širi od bilateralnih odnosa Hrvatske i Rusije, i u tome procesu Hrvatska će voditi računa o svojim saveznicima, ali i o zaštiti vlastitih gospodarskih interesa – ponovila je Dalić.

Povratak Sberbanka u proces oko Agrokora

Ministrica je komentirala i povratak Sberbanka za stol u situaciji oko Agrokora.

- Sberbanka je najveći vjerovnik Agrokora, tijekom cijelog prethodnog razdoblja predstavnik Sberbanka je bio i član Vjerovničkog vijeća i na taj je način sudjelovao u procesu. Istovremeno je s tim pokrenula niz sudskih postupaka u susjednim zemljama. Ovaj dogovor postignut između izvanredne uprave i Sberbanke prema mom očekivanju znači da će Sberbanka nastaviti svoju aktivnu ulogu u procesu, ali da će se isto tako ove sudske tužbe prekinuti, čime će se cijeli proces i odnos izvanredne uprave i Sberbanke vratiti u ono što treba biti, a to su pregovori o načinu naplate potraživanja, na način i prema kriterijima u kojima sudjeluju svi drugi vjerovnici – rekla je Dalić.

Na pitanje novinara mogu li zategnuti politički odnosi utjecati na ishod oko Agrokora, Dalić je kazala kako proces izvanredne uprave nije politički vođen ni motiviran proces, već je njegov cilj stabiliziranje hrvatske ekonomije i zaštita hrvatske ekonomije od ogromnih rizika koji su mogli nastati propašću Agrokora, kao i naplata svih vjerovnika na jednak način.

- Mislim da će proces nagodbe oko Agrokora ići svojim tijekom i da će se u tome kontekstu i dovršiti uspješno za sve vjerovnike, bez značajnijih utjecaja iz politike – dodala je.

Bit je procesa nagodbe zaštita hrvatskog gospodarstva i naplata vjerovnike, a bez nagodbe toga će teško će biti, pojasnila je potpredsjednica Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49