DUG ŠTEDIŠAMA

Ljubljanska banka već 5 godina radi u Hrvatskoj

Goran Crnčević optužuje Optimu da ga je blokirala kad se počeo raspitivati o njihovim gubicima
 CROPIX

ZAGREB - Ljubljanska banka više od pet godina posluje u Hrvatskoj, unatoč protivljenju i zabrani HNB-a koji joj ne želi dati dopuštenje za rad dok se ne riješi problem bankovna duga hrvatskim štedišama. Banka ne posluje izravno, pod svojim imenom, nego preko Optima Leasinga, financijske institucije s aktivom od 790 milijuna kuna.

Taj bi posao i dalje prolazio tiho da se ovih dana nije zahuktala žestoka svađa Optima Leasinga i Spectator grupe, obiteljske tvrtke u vlasništvu Crnčevića, koji su prije pet godina Ljubljanskoj banci zgodno poslužili kao pokriće za ulazak na hrvatsko tržište.

Ljubav pukla u lipnju

Spectator u Optima Leasingu ima 17,9 posto dionica, a u Optima nekretninama 24,9 posto, dok Ljubljanska banka u obje tvrtke ima 75,1 posto. Štoviše, i mala A banka, koju su Crnčevići preuzeli, u hrvatskim se financijskim krugovima dugo smatrala “spavačem” Ljubljanske banke, preko koje će Slovenci ući na ovo tržište i iz nje nastaviti širiti poslovanje.

Idila je trajala do lanjskoga lipnja, kad je Optima Leasing aktivirao Crnčevićeve zadužnice i blokirao Spectator grupu. Goran Crnčević, osnivač Spectatora, a danas vlasnik 25 posto tvrtke (ostatak je ravnomjerno raspoređen na suprugu i dva sina), tvrdi da je Optima zloupotrijebila zadužnice jer je njima blokirala tvrtku zbog posla koji uopće nije obavljen te da su ih zbog toga tužili. Zašto je ljubav pukla lani u lipnju?

Prikrivanje gubitaka

- Kao suvlasnik Optima Leasinga član sam njegova Nadzornog odbora. Prije godinu i pol uočio sam da naplata ide izuzetno sporo, da većina dužnika ne plaća obaveze, a da nisu aktivirana sredstva osiguranja. Počeo sam ukazivati na probleme, no nisam imao utjecaja, jer o svim poslovima većima od 20 tisuća eura odlučuje Nadzorni odbor u Ljubljani. Otkrio sam čitav niz malverzacija za koje je Uprava znala. Otkrio sam da Optima Leasing nikad neće uspjeti naplatiti 480 milijuna kuna svojih potraživanja, što je 60 posto njegovih ukupnih plasmana.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE UTISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40