DARINKO KOSOR O REBALANSU

'HSLS je protiv povećanja stope PDV-a'

 Damir Krajač/CROPIX

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a izjavio je:

“Ne mogu komentirati ni prijedlog SDP-a o rebalansu, kao ni Vladine najave jer za to nemam dovoljno informacija. No, mogu podsjetiti da je HSLS tražio da se provede rebalans proračuna još početkom srpnja, kako bi se olakšao život i građanima i gospodarstvu, pa nemamo ništa protiv da on bude što prije.

Kod rebalansa proračuna, na žalost, neće biti puno izbora. Sve veću razliku između proračunskih prihoda i rashoda može se pokriti ili novim zaduživanjem, čemu se, kao i guverner HNB-a Željko Rohatinski, HSLS protivi, ili prodajom imovine, pri čemu ne vidim što bi se u ovom trenutku moglo unosno prodati, ili novim rezanjem potrošnje, što je i jedno izgledno. Rezati se mogu socijalne naknade, i to na način da ih se daje ovisno o imovinskom cenzusu, ne da ih primaju tisuće ljudi kojima one stvano nisu potrebne. Također, rezati se mogu subvencije, koje ionako moranmo smanjivati zbog EU, kao i povlaštene mirovine jer smatramo da njihovo dosadašnje smanjenje za 10 posto nije dovoljno. Svakako treba otvoriti i pitanje viška zaposlenih u državnoj upravi. Pritom ne mislim da postoji višak u javnim službama, poput liječnika ili profesora, ali u državnoj upravi, kako na središnjoj, tako i na lokalnim razinama, višak postoji.

Svim tim mjerama mogli bismo uštedjeti tri do četiri milijarde kuna. Te će mjere svakako biti teške za HDZ i HSS, koji su proteklih godina davale proračunski novac raznim društvenim skupinama, ali bez toga ćemo teško izaći iz krize.

Što se tiče proračunskih prihoda, HSLS je protiv povećavanja poreznog opterećenja, posebno protiv povećanja stope PDV-a, koja je u Hrvatskoj ionako visoka. Daljnje porezno opterećenje građana i gospodarstva samo bi nas još dublje bacilo u recesiju.

Konkretne stavove o svemu tome HSLS će zauzeti 28. kolovoza, na Središnjem vijeću stranke.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:04