NOVI ZAKON

SVIM GRAĐANIMA BRZI INTERNET S početkom 2015. svi će surfati najmanjom brzinom od 1 Mbit/s

HT će svakome tko zatraži morati dati brzi internet, ali će sam odlučivati na koji će način isporučivati veću brzinu prijenosa
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB Primjenjujući načela tehničke neutralnosti, HT će od prvog siječnja 2015. osiguravati svim građanima Hrvatske internetsku vezu minimalne brzine 1 Mbit/s, potvrđuju iz HT-a. To znači da će svi građani, bez obzira nalazili se na nekom otoku, vrhu Velebita ili usred Zagreba, moći dobiti internetsku vezu.

Riječ je o odluci Hakoma iz 2012. godine, kada je određena univerzalna usluga s obavezom da od 1. siječnja 2015. svi građani imaju zakonsko pravo na internetsku vezu brzine 1 Mbit/s.

“Propisi ne definiraju tehnologiju koju je operater univerzalnih usluga obavezan omogućiti korisniku, nego pristup internetu minimalne brzine 1 Mbit/s”, odgovorili su nam iz HT-a i dodali da će se pristup, zbog načela tehnološke neutralnosti, ponekad pružati “putem nepokretne infrastrukture, a ponekad putem pokretne”.

To znači da će i pristup mobilnom internetu biti tretiran kao ispunjenje zakonske obaveze, pri čemu HT može, u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživoj infrastrukturi, internet dostaviti klasično svjetlovodom, ali i boljom paricom, GSM priključkom, stickom ili na neki drugi način, pri čemu je jedini uvjet dostaviti internet odgovarajuće brzine.

Iako je po određivanju brzog interneta kao univerzalne usluge Hrvatska među najnaprednijim au svijetu, po brzini interneta među slabijima. Cijena univerzalne usluge ovakvog interneta, za čije se formiranje čeka odobrenje Hakoma, morat će biti troškovno usmjerena, dakle ne previsoka, ali ni takva da ugrožava tržišno natjecanje među pružateljma.

HT već sada, kao i Španjolska, ima i uslugu koja osigurava i socijalno ugroženim građanima internet i telefon po nižoj cijeni, no za ostvarenje tog prava potrebno je dostaviti dokumente o socijalnom statusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:13