'PLAĆE UPLAĆENE'

DEBELJAK O ŠTRAJKU 'Netko je izmanipulirao radnike Brodosplita'

Debeljak je kazao da su radnicima plaće uplaćene te da se vode pregovori oko novih poslova Brodosplita

SPLIT - Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak ustvrdio je danas da su radnici tog poduzeća jutros obustavili proizvodnju zato što ih je netko imanipulirao pričom da im kasni zadnja plaća, a plaće su, rekao je, uplaćene jučer.

Nakon Debeljakove konferencije za novinare prosvjednici su se razišli ali su novinarima rekli da će obustava rada trajati sve dok ne dobiju zadnju plaću te da će se i sutra okupiti ispred zgrade Uprave Brodosplita, ne dobiju li danas svoju plaću.

„Netko je izmanipulirao ljude i rekao im da nema plaće, što je za njih bio šok i onda su ljudi nasjeli na tu priču, ali jučer, 15. listopada plaće su uplaćene“, istaknuo je na konferenciji za novinare u Splitu Debeljak, vlasnik samoborskog DIV-a u čijem je valsništvu splitsko brodogradilište. Pojasnio je kako je plaća isplaćena zadnjeg obračunskog dana, to jest 15. listopada.

„Mi želimo da plaće budu poštene. Ja se duboko ispričavam radnicima što su mislili da sam ih ja izigrao i da plaća nije bila na vrijeme “, kazao je Debeljak, dodavši da kao dokaz postoje i uplatnice o jučerašnjoj uplati plaća.

Jutros za vrijeme prosvjednog okupljanja radnika Brodosplita, koji su obustavili rad, novinarima je bio onemogućen ulazak u krug splitskog brodogradilišta. To je izazvalo nezadovoljstvo brojnih novinara te im je nakon više od sat vremena čekanja ipak omogućen ulazak u splitski škver. U vrijeme dok su čekali ulazak u Brodosplit, okupljenim radnicima se obratio Debeljak, koji su mu, kako su čuli novinari pred ulazom u poduzeće, uzvikivali „lopove“ i druge pogrde.

Na novinarski upit što je rekao jutros radnicima, Debeljak je kazao da im je rekao da su plaće uplaćene te da se vode pregovori oko novih poslova Brodosplita.

Po Debeljakovim riječima na prosvjedu se jutros bilo okupilo oko 300-injak od ukupno 2500 radnika Brodosplita.

Radnici koji su obustavili rad tvrde da su se na takvu akciju odlučili zbog kašnjenja plaće i zbog smanjivanja plaće, rekavši novinarima da ima slučajeva smanjiivanja plaće i do 1700 kuna.

BRODOSPLIT U ŠTRAJKU Debeljak: Radnici su izmanipulirani, plaće su jučer uplaćene

Debeljak je, u vezi smanjenja plaće, novinarima rekao da ako je netko dobio manju plaću „onda vjerojatno nije zaslužio veću“.

„Plaće su sada u Brodsoplitu veće za 12 posto u odnosu na prosječnu plaću tijekom 2012. godine“, rekao je Debeljak. Treba uzeti u obzir da su neke plaće, dodao je, sada i do 50 posto veće nego što je bila prosječna plaća tijekom 2012. godine. Prema njegovim saznanjima, kazao je, oko 200 radnika Brodosplita dobilo zadnju plaću manju od prosječne prošlogodišnje plaće.

Na upit što znači „poštena plaća“, Debeljak je kazao kako se ona utvrđuje kontrolom „efektivnog rada, a ne kao što je to bio ranije slučaj kada se uravnilovkom radnicima u Brodsplitu davalo približno jednake plaće bez obzira na to koliko je tko radio i koliki učinak imaju".

Također je rekao da DIV, koji je vlasnik splitskog brodogradilišta, nije u financijskim poteškoćama.

„Ovo je novi Brodosplit i bude li potrebno, ja ću prvi reći nemamo posla za sve radnike pa ćemo vidjeti da li ćemo neke radnike otpustiti ili staviti na 'minimalac'“, dodao je.

Rekao je da se u Brodosplitu poštuju kolektivni ugovori te da je komunikacija sa sindikatima „apsolutno normalna“.

Na upit novinara dolazi li u pitanje sudbina ugovora o privatizaciji Brodspolita, koji je s Vladom RH potpisan u veljači ove godine, Debeljak je odgovorio niječno.

„Mi imamo striktan ugovor kojeg sa svoje strane apsolutno provodimo i ispunjavamo njegove uvjete“, dodao je Debeljak.

Sindikalac Šegvić: Netko me je udario; Debeljak: Glumio je

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić je novinarima rekao kako ga je jutros za vrijeme prosvjednog okupljanja ispred Uprave Brosplita „netko udario“.

„Poskliznuo sam se, kada sam padao netko me udario nogom, malo mi je glava ošamućena“, kazao je.

Zamoljen da prokomentira tu Šegvićevu izjavu, Debeljak je rekao da koliko on zna „gospodin Šegvić je naletio na neke druge ljude i počeo glumiti da se baca na pod“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:29