BDP ĆE PORASTI 1,3 POSTO

Poduzetnici: Bit ćemo sretni ako BDP iduće godine ne padne

Poduzetnici moraju zahtijevati promjene zakona kako bi napredovali, kažu u HUP-u

Vladinu najavu o rastu BDP-a u 2014. godini za 1,3 posto većina uspješnijih hrvatskih poduzetnika nazvala je nemogućom misijom.

Čak je i Tomislav Šerić, predsjednik Uprave HEP -a, tvrtke u državnom vlasništvu, rekao da se slaže s ostalim direktorima privatnih tvrtki koji su poručili da će biti dobro ako situacija bude ista kao prošle te ove godine.

Rezultati su daleko

- Potrošnja električne energije u kućanstvima je stabilna, ali u industriji pada, što je iz moga kuta gledanja najbolji pokazatelj stanja u proizvodnji. Procesi promjena kreću danas, ali rezultati ne dolaze ove ili iduće godine. Uglavnom se slažem da iduće godine neće biti bolje - poručio je šef HEP-a na 5. konferenciji Dani velikih planova s temom “Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2014.”

Ovo nije recept za rast

Ivica Mudrinić , predsjednik HUP-a, odlučio je unijeti malo optimizma među poduzetnike, ali se složio da “ovakav način rada neće rezultirati rastom”.

- Izlaz je u kvantnom skoku, evolucijom mic po mic nećemo ništa postići. Hrvatska može imati rast od 4 do 6 posto BDP-a, ali mi živimo u grijehu propusta. Propuštamo prilike za rast i razvoj, a imamo najbolje geografske i druge atribute na svijetu. Danas je vrijeme za hrabre poduzetnike. Ne treba čekati odluku nekoga s Markova trga, nego iskoračiti. Mi smo ti koji moramo zahtijevati promjene zakona kako bismo napredovali - poručio je Mudrinić, otkrivajući da HUP priprema platformu za gospodarski rast koju će uskoro prezentirati Vladi.

Alen Fontana, direktor za poslovanje Dukata, požalio se na loše stanje u mliječnom sektoru zbog sve skuplje proizvodnje, ali i najavu Vlade o mogućem dizanju međustope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove koja sada iznosi 5%.

- Ove je godine ukinuta nulta stopa PDV-a za mlijeko i uvedena međustopa od 5%. S obzirom na rast cijene proizvodnje zbog skupljih energenata, sigurno je da će biti novih poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda - najavio je Fontana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 08:47