BANKARI O PRISTUPU BANKOVNOJ UNIJI

U HNB-u tvrde: Može i prije uvođenja eura

Hrvatska bi novoj europskoj bankovnoj uniji mogla pristupiti i prije nego što uvede euro. Nikakva odluka o tome, doduše, još nije donesena, no ako analize pokažu da bi se Hrvatskoj takav projekt isplatio, u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) ne isključuju mogućnost ulaska u bankovnu uniju, ili barem neke njene aspkete, i prije zamjene kune eurom.

Tu nam je informaciju potvrdio izvor iz središnje banke. Nova bankovna unija namijenjena je ponajprije članicama zone eura, no u pojedine njene dijelove mogle bi se uključiti i druge članice EU. Članica kluba EU od srpnja sljedeće godine trebala bi postati i Hrvatska, što znači da bi se i njoj kao i nizu drugih članica koje još nisu uvele euro, poput Mađarske ili Poljske, mogla otvoriti mogućnost ranijeg pristupanja bankovnoj uniji.

- U ovom je trenutku još prerano govoriti o tome hoćemo li bankovnoj uniji pristupiti prije nego što uvedemo euro. Ta mogućnost postoji, ali tek treba vidjeti što bi nam to donijelo - rekao nam je visokopozicionirani sugovornik iz središnje banke.

Osiguranje depozita

U slučaju ulaska u bankovnu uniju krajnji nadzor nad hrvatskim financijskim krvotokom prešao bi na Europsku središnju banku (ECB) iz Frankfurta. Sastavni dio bankovne unije su i zajedničko osiguranje depozita, ali i zajedničko rješavanje problema u bankarskom sustavu zemalja članica.

Sam nastanak bankovne unije u ovom trenutku za Hrvatsku neće značiti puno budući da smo još ne samo izvan zone eura nego i s druge strane Unijinih granica. Ipak, Zoran Bohaček, šef Hrvatske udruge banaka, ističe da će to pridonijeti stabilnosti i smanjenju rizika u bankarskim sustavima, a to Hrvatskoj može samo koristiti.

- I HUB i Europska bankovna federacija to u potpunosti podržavaju - zaključuje Bohaček, koji upozorava na važnost uvođenja jedinstvenih pravila za sve.

U sličnom tonu govori i financijski stručnjak Velimir Šonje, koji ističe da je banakrska unija projekt koji će povećati financijsku stabilnost u EU, što je i hrvatski interes. I Šonje primjećuje da bi Hrvatska u bankovnu uniju mogla ući i prije uvođenja eura jer se uvođenje eura kod nas ionako ne očekuje tako skoro.

Nadzor Frankfurta

- Načelno, ne vidim ništa loše u tome da se rano priključimo bankovnoj uniji iako naglašavam da treba pažljivo proučiti sve detalje njena funkcioniranja prije donošenja konačne odluke - zaključuje Šonje.

No, pristupila formalno bankovnoj uniji ili ne, jasno je da će Hrvatska makar i neformalno biti njen dio. Naime, najveći dio hrvatskog bankarskog sustava u rukama je banaka iz zone eura koje će doći pod pasku ECB-a. Nadzor Frankfurta, dakle, obuhvatit će i banke majke hrvatskih banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:31