TREĆI UDAR KRIZE

U eurozoni PANIKA zbog Grčke: Burze i euro potonuli u minus, srezani rejtinzi za 26 banaka

Bankari prve žrtve loših vijesti, budućnost će biti još neizvjesnija
 AP

ZAGREB - Vijesti da je propao i posljednji pokušaj formiranja vlade u Grčkoj izazvala je paniku među ulagačima i burza u Ateni odmah je pala 5,2 posto. U minus su zaronili i svi vodeći europski burzovni indeksi eurozoni, a euro je pao na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca; vrijedio je 1,27 dolara. U utorak Grčkoj dolazi na naplatu dug od 436 milijuna eura, a neslužbene su informacije da će ga platiti i na taj način, barem za sada, izbjeći bankrot.

Agresija na Italiju

Međutim, sve je manje nade da će to biti moguće u budućnosti, što znači da bankarski sustav eurozone čekaju vrlo teška vremena. Na sastanku u Bruxellesu ministri financija EU jučer su razgovorali o jačanju bankarskog sustava i postigli su dogovor o načinu povećanja kapitala. No, vrlo je upitno koliko će to pomoći u ovom trenutku. Bonitetna agencija Moody’s smanjila je rejting 26 talijanskih banaka, uključujući UniCredit i Intesa Sanpaolo koje posluju u Hrvatskoj. Taj je potez objašnjen ranjivošću na rastući problem s otplatom kredita i potencijalne probleme s financiranjem. Sve bi to moglo pogoršati bankarsku krizu u Europi.

Talijansko bankarsko udruženje nazvalo je potez Moody’sa “agresijom na Italiju, njezine kompanije, obitelji i građane”. Moody’s navodi da su rejtinzi za talijanske banke sada među najnižima u razvijenim europskim zemljama, “što je odraz podložnosti tih banaka nepovoljnom okruženju u Italiji i Europi.

Nakon talijanskih, na udaru bi se mogle naći i španjolske banke.

Stagnacija ekonomije

Agencija je u veljači počela preispitivati rejtinge banaka zbog njihove osjetljivosti na dužničku krizu eurozone i očekuje se da bi do kraja lipnja više od 100 europskih i američkih banaka moglo dobiti nižu ocjenu. Nedavna eskalacija krize u eurozoni i ovisnost mnogih europskih banaka o kreditima ECB-a samo je potaknula Moody’s da ustraje u svom naumu.

Sumorne vijesti koje ovih dana pritišću eurozonu jučer je ublažila objava podataka o BDP-u. Zahvaljući Njemačkoj, eurozona je uspjela izbjeći pad u drugu recesiju. Prema podacima Eurostata, u prva tri mjeseca ove godine ekonomija je stagnirala, a analitičari su očekivali pad. Njemačka je ekonomija porasla 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, a čak 1,7 posto prema istom razdoblju lani. Glavni razlog tome je rast izvoza i bolja potrošnja kod kuće.

Francuska loše stoji

Činjenicu da se eurozona izvukla iz pada u recesiju Jörg Krämer iz Commerzbanke smatra ohrabrujućom. Međutim, upozorava da, unatoč boljim rezultatima od ostatka eurozone, Njemačka neće moći nastaviti tom brzinom.

No za razliku od Njemačke, Francuska ih nije iznenadila. U zadnjem kvartalu 2011. rast nije bio 0,2 posto, već 0,1 posto, pokazuje revidirane brojke, a u prva tri mjeseca došao je na nulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:41