INODUG IZNOSI 46,5 MILIJARDI EURA

Vanjski dug u samo mjesec dana viši za čak 400 milijuna eura

 CROPIX

Vanjski dug je na kraju studenoga iznosio 46,5 milijardi eura, što znači da je u roku od mjesec dana porastao za 400 milijuna eura.

Kako stoji u Biltenu HNB -a, tome su najviše pridonijele poslovne banke, ali i međuvalutne promjene, odnosno slabljenje eura u odnosu na dolar.

Inozemni dug financijskog sektora na kraju studenoga iznosio je 14,1 milijardu eura, što je 361 milijun eura više nego na kraju listopada. Unatoč priličnom rastu u studenome, ukupni inozemni dug tek se vratio na razinu s kraja 2010. godine. Za neke sektore prošla je godina bila više u znaku razduživanja ili refinanciranja; rast vanjskog duga zabilježile su jedino banke i privatna poduzeća.

Međutim, privatna poduzeća su povećala inodug samo u siječnu, a nakon toga i ona su uglavnom više novca vraćala nego što su uzimala. Javna poduzeća, uključujući i HBOR, počela su se razduživati još od kraja prvog tromjesečja. U studenome su smanjila dug za oko 200 milijuna eura.

Kada je riječ o državi, ona zbog pogoršanih uvjeta financiranja u inozemstvu većinu svojih potreba posljednjih mjeseci osigurava kod kuće. ( M. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:52