FISKALNA POLITIKA

Čak 16 članica EU ima javni dug veći od 60%, hrvatski iznosi 46,7%

 AP

Udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu u 27 zemalja Europske unije na kraju je prvog tromjesečja ove godine dostigao 83,4 posto, što je blagi rast od 1,1 posto u odnosu na kraj prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Prosječna zaduženost eurozone, 17-člane zajednice zajedničke valute, iznosila je istodobno 88,2 posto.

Državna jamstva

Čak 16 zemalja članica ima javni dug veći od 60 posto BDP-a, što je gornja granica zaduženosti određena Maastrchtskim kriterijima ispod koje je Hrvatska s javnim dugom od 46,7 posto. Međutim, ako se tom javnom dugu pridodaju državna jamstva, onda je on značajno viši i iznosi 60,6 posto u BDP-u.

Grčka i dalje drži prvo mjesto kada je u pitanju veličina javnog duga koji je dostigao 132,4 posto, ali isto tako treba reći da je taj dug značajno smanjen nakon otpisa dijela dugova velikih privatnih vjerovnika. Italija je sa 123,3 posto udjela javnog duga u BDP-u izgurala Irsku koja je na tom mjestu bila na kraju godine. Irska je u ovom tromjesečju pala na četvrto mjesto s dugom od 108,5 posto u BDP-u, a ispred nje je Portugal sa 117,5 posto. Najmanje zadužena zemlja je Estonija čiji udio javnog duga u BDP-u iznosi tek 6,6 posto, a slijedi je Bugarska sa 16,6 posto.

Zemlje EU najviše su se zaduživale preko obveznica koje zauzimaju 79,3 posto u ukupnom javnom dugu, dok krediti zauzimaju 15,6 posto. U usporedbi s prethodnim kvartalom, 21 zemlja povećala je javni dug, dok ga je ostalih šest uspjelo smanjiti. Najveće povećanje javnog duga od četiri posto zabilježila je Estonija, dok je najveće smanjenje zabilježila Grčka od 33 postotna boda te Mađarska koja je svoj javni dug uspjela smanjiti 1,6 posto.

Otpis dugova

Međutim, kada se promjene uspoređuju na godišnjoj razini, najveće povećanje duga od 17,2 posto bilježi Portugal te Cipar za 11 postotnih bodova. Najveći pad na godišnjoj razini bilježi, naravno Grčka, koja je zahvaljujući otpisu dugova privatnih vjerovnika srezala dug za 20 posto, a slijedi je Mađarska s godišnjim smanjenjem duga od 4,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:53