SUKOB

BRZI INTERNET I DALJE JE GLAVNI SPOR DVAJU NAJVEĆIH TELEKOMA: HT 'Država ne treba graditi mrežu' VIP 'Zašto jedan igrač drži 83 posto?'

 Davor Pongračić/EPH

Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma, i Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave Vipneta, nastavili su svoj sukob oko gradnje infrastrukture za širokopojasni internet na konferenciji “Trendovi u telekomunikacijama u 2016.godini”.

Između ostalih, na konferenciji u organizaciji PwC-a i tjednika Lider otvoreno je pitanje iskorištavanja 200 milijuna eura dostupnih Hrvatskoj iz fondova Europske unije za gradnju te infrastrukture. Bivša je Vlada zastupala stav prema kojem novu agregacijsku mrežu treba graditi državno poduzeće Odašiljači i veze, dok je Hrvatski tekekom zagovarao da se gradnja infrastrukture povjeri njima. Kakav će stav o tome zauzeti Vlada Tihomira Oreškovića, još nije poznato. - Nezdrava je ideja da se pola tog novca uloži u agregacijsku mrežu. Želja nekih sudionika na tržištu da država sagradi i besplatno im ustupi infrastrukturu je nezdrava. Potrebno je usmjeriti novac u gradnju pristupne mreže u ruralnim krajevima gdje ne postoji komercijalni interes - rekao je Tomašković s obzirom na to da Hrvatski telekom već ima infrastrukturu za širokopojansi internet, a kako je rekao Tomašković, njegovu su dostupnost povećali sa 33 posto korisnika na 55 posto, dok je mobilni internet brzine 100 megabita po sekundi dostupan za 65 posto korisnika.

Tržišna realnost

Dvorjančansky pak nezdravim smatra jednu drugu tržišnu realnost. - Pogledajte danas cijene koje korisnici plaćaju za pristup širokopojasnom internetu. One jako opterećuju hrvatske građane, koji nemaju velike plaće. Nezdravo je da 83 posto tržišta drži jedan igrač. Nužno je osigurati kompetitivnost u cijenama i daljnja ulaganja u infrastrukturu, koja ne služi samo razvoju fiksnog pristupa nego i mobilnog. Podržali smo nastojanja bivše Vlade da se gradi agregacijska mreža jer se samo tako može utjecati na spuštanje cijena za korisnike - rekao je Dvorjančansky, zaključivši kako dva najveća telekoma ne dijele prijateljski stav po pitanju gradnje infrastrukture. Tomašković pak smatra da nova Vlada mora privatnim kompanijama omogućiti da investiraju, a kao primjer nejednakog položaja privatne kompanije u odnosu na državne naveo je plaćanje naknade za pravo puta. - Kada mi gradimo mrežu, plaćamo pravo puta Hrvatskim autocestama, a državno poduzeće to ne plaća. To se mora promijeniti - rekao je Tomašković, koji zagovara deregulaciju telekom tržišta za urbane sredine jer smatra da regulacija nije potrebna tamo gdje postoji konkurencija.

Nedosljednost

Dvorjančansky se složio s time i dodao kako je, dok je radio u Češkoj, pokrenuo istu takvu incijativu za tamošnje tržište, koju je Deutsche telekom, vlasnik HT-a, zaustavio. - To je nekonzistentna politika - rekao je Dvorjančansky. Željko Lukač, predsjednik Uprave Metroneta, kompanije čiji su dioničari prošlo ljeto objavili da joj traže kupca, istaknuo je kako je malim igračima na tržištu riskantno ulaziti u velike investicije. - Mi smo gradili svoju infrastrukturu i nismo ostvarili povrat na tu investiciju, no čim s predstavnicima državnih tvrtki počnete razgovarai o njihovoj ulozi, shvatite da njihove ambicije idu u smjeru postajanja tržišnim igračem i to nije dobro. Buduće se investicije moraju raditi kroz javni sektor, ali ne tako da javni sektor vodi glavnu riječ - rekao je Lukač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:35