BRODOGRAĐEVNA INDUSTRIJA

Brodosplit ugovorio gradnju pet jedrenjaka i jedne luksuzne jahte

Split, 190213.Losa situacija u Brodosplitu. Prazni navozi u Brodosplitu, radnici na cekanju i neizvjesnost opstanka.Na fotografiji: skver.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

ZAGREB/SPLIT - Brodograđevna industrija Split ugovorila je s vlastitom brodarskom tvrtkom Brodosplit-Plovidba gradnju pet jedrenjaka za kružna putovanja i jedne luksuzne putničke jahte, priopćeno je iz DIV grupe, vlasnika Brodosplita.

U DIV-u ne navode vrijednost ugovora, s obrazloženjem da je zasad riječ o poslovnoj tajni.

Jedrenjaci s tri jarbola bit će dužine 60 i širine 10 metara te visine do glavne palube 5,35 m i moći će postići brzinu od 11 čvorova. Brodovi će imati klasu putničkih brodova, što će im omogućavati plovidbu po svim morima svijeta. Isporuka prvog predviđena je 2015. godine.

Osim gradnje pet jedrenjaka, potpisan je ugovor za gradnju luksuzne putničke jahte, također za vlastitu tvrtku, Brodosplit-Plovidbu sa sjedištem u Splitu.

Jahta duljine 60 metara moći će na četiri palube u šest kabina primiti 12 putnika, o kojima će se brinuti 10 članova posade. Riječ je o najvećoj takvoj jahti izgrađenoj u Hrvatskoj, a isporuka je predviđena 2014. godine. S obzirom na gotov projekt i iskustvo rada, gradnja jahte veoma je isplativa, kažu u DIV-u.

Gradnja šest brodova temelj je obnove flote Brodosplit plovidbe i predstavlja iskorak Brodosplita na tržište putničkih brodova visoke klase, kaže se u priopćenju.

Prema planu, jedrenjaci i jahta plovit će tijekom turističke sezone morima Mediterana, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

U DIV-u najavljuju da će nakon usklađivanja tehničkih specifikacija, započeti ugovaranje poslova čime se ispunjavaju obveze vlastitoga doprinosa u restrukturiranju i osigurava zaposlenost velikog djela kapaciteta u godinama koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:39