SKAČU CIJENE GORIVA

Benzin poskupio do 31 lipu po litri

 CROPIX

Naftne će kompanije od ponoći povećati cijene naftnih derivata - benzina za 27 do 31 lipu po litru, a dizelskih goriva za 18 odnosno 19 lipa, što je u skladu s kretanjima cijena koje je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Ministarstvo je danas utvrdilo i objavilo najviše maloprodajne cijene naftnih derivata u razdoblju od 2. do 16. rujna, a naftne kompanije, među kojima i Ina, u pravilu slijede te cijene.

Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 2. rujna, eurosuper BS 95 prodavat će se po cijeni od 10,78 kuna, što je 27 lipa više od dosadašnjih 10,51 kunu, a za 26 lipa po litri poskupjet će eurosuper BS 95 class kojemu je nova cijena 10,85 kuna (do sada 10,59 kuna).

Eurosuper BS 98+ class od ponoći će se prodavati po 11,12 kuna, što je 29 lipa više od dosadašnjih 10,83 kune.

Za 19, odnosno 20 lipa po litri poskupjet će eurodizel, pa će eurodizel BS od ponoći koštati 10,01 kunu (do sada 9,82 kune), a eurodizel BS class 10,09 kuna (do sada 9,89 kuna).

Plavi dizel i lož ulje od sutra će biti skuplji za 18 lipa po litri, eurodizel BS plavi prodavat će se po 6,47 kuna (do sada 6,29 kuna), a loživo ulje s oznakom euro po 6,87 kuna (do sada 6,69 kuna).

Nove cijene primjenjivat će se od sutra, 3. rujna kada na snagu stupa i nova Uredba o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, kojom su trošarine na benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon povećane za 10 lipa po litri, a za plinsko ulje za grijanje za 8 lipa po litri.

Ta je uredba danas objavljena u Narodnim novinama (broj 109), a objavljena je i izmjena Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Tim se izmjenama Pravilnika od sutra smanjuju premije energetskog subjekta i to za motorne benzine i eurodizel za 10 lipa, plinskog ulja za grijanje za 8 lipa, a nepromijenjena je premija za plavi dizel.

Vlada je novu uredbu o trošarinama donijela krajem prošlog tjedna na telefonskoj sjednici te tada najavila da će više trošarine pratiti i izmjene Pravilnika kojima se u istom iznosu smanjuju premije energetskog subjekta, tako da u konačnici to ne bi imalo utjecaja na maloprodajne cijene naftnih derivata.

Prema Pravilniku, promjene maloprodajnih cijena derivata ovise o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju dolara prema kuni.

Ina je danas na svojim internet stranicama objavila da su u proteklom obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno porasle, do 5,37 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 3,33 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio, za 0,15 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne mogu biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su pak cijene na benzinskim na autocestama za koje naftne kompanije mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa tako imati i više cijene derivata, a to mogu imati i za derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima.

No, istodobno uz te derivate s dodanim aditivima moraju imaju istu vrstu derivata i bez aditiva, odnosno na benzinskoj postaji na kojoj prodaju derivat s dodanim multifunkcionalnim aditivima moraju imati i taj derivat bez aditiva. Ako pak na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog derivata bez dodanih aditiva, tada su naftne kompanije dužne primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:09