NEMOGUĆE POSLOVATI

ALARMANTNO Na ljestvici lakoće poslovanje smo 84.: Građevinska dozvola u Makedoniji tri puta brže nego kod nas!

Zagreb, 230808.Reportaza o stanovima koje se u zadnje vrijeme lose prodaju.Laniste.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Zahvaljujući smanjenju stope doprinosa za zdravstveno osiguranje poduzećima koje je Vlada uvela početkom godine, Hrvatska je dobila pohvale za doprinos poboljšanju poslovne klime, ali to joj nije pomoglo da se bolje pozicionira na ljestvici lakoće poslovanja koju već desetu godinu objavljuju Svjetska banka i Međunarodna financijska korporacija (IFC). Štoviše, pala je za četiri mjesta u odnosu na lani i sada je 84. među 185 zemalja. Razlog - druge su zemlje napravile mnogo više. Poljska je, primjerice, od lani provela četiri institucionalne ili regulatorne reforme i sa 62. se popela na 55. mjesto. Provedenim je reformama olakšala upis nekretnina, podmirenje poreznih obveza, ovrhu ugovora i rješavanje pitanja nesolventnosti.

Regija reformi

U regiji istočne Europe i središnje Azije, stoji u izvješću “Doing Business 2013: Pametniji propisi za male i srednje poduzetnike”, provedeno je gotovo 400 institucionalnih ili regulatornih reformi od 2005., “što je više nego u ijednoj drugoj regiji svijeta”.

O tome koliko su se zemlje regije spremne boriti da privuku ulagače i poprave uvjete poslovanja možda najbolje govori slučaj Gruzije, koja je već lani zauzimala solidnu 17. poziciju, a ove se godine popela na 9. mjesto.

Ta je zemlja provela čak šest reformi. Izdvajaju se poboljšanja u pogledu dobivanja kredita, podmirenja porezne obveze, prekogranične trgovine, ovrhe ugovora, rješavanja pitanja nesolventnosti i dobivanja priključka na elektroenergetsku mrežu. Ako poduzetnik želi pokrenuti biznis u Gruziji, za to su mu potrebna dva papira i dva dana. U Hrvatskoj pak mora priložiti šest dokumenata i potrošiti devet dana. Za očekivati je da će najnovija Vladina akcija otvaranja tvrtke za 10 kuna popraviti hrvatsku poziciju u tom segmentu.

Slaba točka

Ukoliko želi registrirati vlasništvo, poslovni čovjek u Hrvatskoj mora pribaviti pet dokumenata i čekati 105 dana, a u reformiranoj Gruziji za to su mu potrebna dva dana i jedan papir. Kada je riječ o dobivanju građevinske dozvole, tradicionalno slaboj točki investicijske klime u Hrvatskoj, ona se i dalje čeka 317 dana i potrebno je priložiti 12 dokumenata. U Gruziji procedura traje 74 dana, a potrebno je devet papira.

Krajnje vrijeme

Od zemalja regije koje su prošle godine učinile najviše - u tri i ili više kategorija kojima se mjeri lakoća poslovanja - Svjetska banka izdvaja Ukrajinu, Uzbekistan, Srbiju i Kazahstan. Te reformske iskorake povezuje s ulaskom u EU.

U svjetskim razmjerima Singapur sedmu godinu zaredom zauzima prvo mjesto na ljestvici lakoće poslovanja, a u top 10 još su Hong Kong, Novi Zeland, SAD, Danska, Norveška, Velika Britanija, Republika Koreja i Australija.

Izvješće Doing Business analizira propise koji se primjenjuju na poslovne subjekte gospodarstva tijekom njihovog životnog ciklusa, a obuhvaća 10 područja poslovne regulative, poput osnivanja poduzeća, dobivanja priključka električne energije, ispunjenja ugovornih obveza, prekogranične trgovine, uknjižbe vlasništva, podmirivanja poreznih obveza i zaštite ulagača. Svaki put kada se objavi neka lista međunarodne organizacije koja Hrvatsku svrstava na mjesto s kojim se ne može pohvaliti, političari i poslodavci ustvrde kako je krajnje vrijeme da se nešto učini.

Konkretan cilj

Na ovogodišnjem danu poduzetnika, prezentaciju je držao ekonomist Velimir Šonje i postavio je pitanje zašto Vlada ne bi sebi postavila konkretan cilj, da se na ljestvici poslovanja u godinu dana pomakne za 10 ili 20 mjesta. To bi uključivalo rješevanje svih spornih točaka poslovanja. Premijer Zoran Milanović sjedio je u prvom redu i posebno je pohvalio tu prezentaciju. No, do ambicioznijeg definiranja ciljeva ipak nije došlo.

Singapur 1.

I dalje zemlja u kojoj je najlakše poslovati

Ako netko želi pokrenuti posao u Singapuru, zemlji u kojoj je najlakše poslovati na svijetu, za osnivanje tvrtke potrebna su mu tri dana i tri papira, građevinsku dozvolu može ishoditi u roku od 26 dana, a priključak za električnu energiju čeka oko pet dana. Za registriranje vlasništva morat će pričekati 21 dan i može računati na maksimalnu zaštitu u slučaju izbijanja nesuglasica. Za provedbu ugovora može čekati najviše 150 dana, a stečajevi traju oko osam mjeseci.

Gruzija 9.

Proveli čak šest reformi i ušli u top deset

Lani su proveli čak šest reformi i ušli u top 10 zemalja po lakoći poslovanja. Olakšali su ovrhu ugovora pojednostavljivanjem i ubrzavanjem postupaka u trgovačkim sporovima, ojačali sustav zaštićenih transakcija, olakšali dobivanje priključka na elektroenergetsku mrežu pojednostavljivanjem procesa priključivanja, a tvrtkama su olakšali plaćanje poreza kroz elektronički sustav. Skratli su i vrijeme potrebno pri izvozu i uvozu stvaranjem zona carinjenja.

Makedonija 23.

Osnuješ tvrtku za dva dana i s dva dokumenta

Prije dvije godine Makedonija je bila na 34. mjestu, a onda se lani popela na 22. i ove godine je gotovo stagnirala na ljestvici. Provela je jednu reformu: olakšala je otvaranje trgovačkog društva pojednostavljivanjem postupka za dobivanje štambilja društva. U toj zemlji poduzeće se osniva za dva dana i s dva papira, za građevinsku dozvole potrebno je 117 dana, a za registraciju vlasništva 40 dana i 4 dokumenta. Najlošije stoji kod dobivanja električne energije, 101. mjesto.

Slovenija 35.

Ulagači dobro zaštićeni, ali teško do kredita

Sa 37 mjesta lani, Slovenija se ove godine popravila za dva mjesta i sada je na 35. Od svih kategorija po kojima se mjeri lakoća poslovanja, Slovenija najlošije stoji kod dobivanja kredita, tu zauzima 104. mjesto. Pokretanje biznisa traje šest dana i potrebna su dva papira, za dobivanje građevinske dozvole potrebno je 197 dana i 11 papira, a upis vlasništva traje 110 dana. Slovenija je najbolje rangirana kada je riječ o zaštiti ulagača, zauzela je 17. mjesto.

Poljska 55.

Mali pomaci nabolje iz godine u godinu

Iako je jedna od omiljenih destinacija ulagača, nije među zemljama koje su poznate po lakoći poslovanja, ali ustrajno poboljšava svoju poziciju. U odnosu na lani bolja je za sedam mjesta. Olakšala je ovrhu ugovora donošenjem izmjena i dopuna zakona o parničnom postupku i imenovanjem većeg broja sudaca na trgovačkim sudovima, omogućila je korištenje elektroničkog sustava pri plaćanju poreza, ubrzala je postupak upisa nekretnina te olakšala rješavanje nesolventnosti.

Srbija 86.

Zabranili žalbu na provođenje postupka ovrhe

U odnosu na lani ojačali postupak rješavanja nesolventnosti uvođenjem privatnih ovršitelja, zabranom žalbe, ubrzavanjem postupka i donošenjem elektroničkog registra naloga za javnu objavu svih zabrana raspolaganja pokretninama ili nekretninama ili davanja istih u zalog. Novi sustav privatnih ovršitelja također je olakšao ovrhu ugovora. Srbija je olakšala otvaranje tvrtki ukidanjem zahtjeva minimalnog uplaćenog temeljnog uloga. Skočili za šest mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:41