KAZNA ZA KARTEL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja: Nadzorom je utvrđeno da polovica obrtnika nije povisilo cijene kruha

Split, 180211.Akcija jeftinijeg kruha poslije sest sati popodne u splitskim pekarama omogucila je nasim sugradjanima da znatno ustede na kucnom proracunu.Na fotografiji detalj iz pekare.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todoric / CROPIX

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je svoju prvu kaznu za kartel. Naime, zbog dogovora oko 'namještanja' cijena kruha, kažnjeno je Udruženje obrtnika Osijeka i 17 obrtnika s osječkog područja.

Dogovor o kartelu osječki su obrtnici postigli na tajnom sastanku koji je u veljači 2011. održan u prostorijama Udruženja obrtnika u Osijeku. Na sastanku je vođena čak i službena zabilješka, koja je AZTN-u pomogla u rasvjetljavanju slučaja. Inače, AZTN je anonimnu prijavu o kartelu dobio e-mailom malo nakon toga.

Nadzorom je utvrđeno da polovica obrtnika na kraju ipak nije povisila cijene. Oni koji jesu, cijene kruha povečali su u prosjeku za jednu kunu. Stoga su i kazne za one koji nisu ispostovali dogovor simbolične, po 500 kuna, dok su oni koji su ispostovali dogovor kažnjeni sa po 1.500 kuna. Najgore je proslo Udruženje obrtnika Osijek, kojem je antimonopolska agencija odrezala kaznu od 50.000 kuna, doznajemo u AZTN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:08