EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

8 TEŠKIH DANA MINISTRA OBRANE: OD PRGOMETA DO PARIZA 'Na liniji sam s EU i NATO-om, ovaj rat nećemo dobiti bez kopnene vojske'

Borba s terorizmom bit će duga i neizvjesna. Pred nama je nevidljivi neprijatelj bez uniforme. Bit će to najveći izazov za nas u idućih 20 godina. Ali ovaj rat nećemo dobiti bez kopnene vojske
 Cropix








Osam dana, četiri fronte, jedna žrtva.

Tako je izgledao prošli tjedan u životu Ante Kotromanovića.

Prošle srijede u njegovu stanu Milanović se susreo s Dragom Prgometom. Dan poslije Prgomet je zbog toga izbačen iz Mosta. Već idućeg dana izvršeni su teroristički udari u Parizu koji su preko noći promijenili lice Europe. Ponedjeljak je zbog toga proveo u Slavonskom Brodu među izbjeglicama.

Već sljedećeg jutra nastavljeni su pregovori SDP-a i Mosta. U napetom ozračju, s narušenim povjerenjem. A onda je Francuska prvi put u povijesti od EU zatražila aktiviranje članka 42.7 Lisabonskog ugovora koji napad na nju tretira kao razlog da joj svi ostali pomognu u obrani. Kako točno će to učiniti Hrvatska, odlučit će se u bilateralnim razgovorima.

Bio je to turbulentan tjedan za Antu Kotromanovića. Čovjeka od najvećeg Milanovićeva povjerenja. I trenutačno najvažnijeg operativca u zemlji.

Sve ovo potvrđuje da uživa maksimalno povjerenje Zorana Milanovića. Izbjeglice, pregovori o novoj Vladi, terorizam. U svemu sudjeluje. U zadnje vrijeme s njime najviše raspravlja o nacionalnoj sigurnosti. Ali prisan odnos nije nov. Vežu ih isti rodni kraj i dugogodišnje prijateljstvo.

Otkad je 2007. pristupio SDP-u, Kotromanović je kao odlikovani general bio, i to u vrijeme najhladnijih odnosa, Milanovićeva direktna veza s braniteljima i generalom Antom Gotovinom.

“On je jedan od tri najiskrenija prijatelja koja imam u životu”, naglašava.

General Gotovina jedan je od Kotromanovićevih najvećih prijatelja

Ekskluzivno za Globus govori francuska dizajnerica koja je preživjela pokolj na koncertu u Bataclanu, pišemo sve o Daytonu – sporazumu koji je prije 20 godina zaustavio rat u Bosni, donosimo specijalni izvještaj iz Varšave nakon izbornog trijumfa, a Drago Mlinarec, hrvatski rock pradjed, samo za Globus govori o svojem životu prije 50 godina i sada.

Hudelist otkriva sve o tihoj bitci za premoć najveće hrvatske stranke – HDZ napušta nacionalizam i kreće preobražaj u modernu europsku konzervativnu stranku. Donosimo insajderski izvještaj iz SDP-a nakon pregovora s Petrovom, istražujemo najmoćniju političku četvrt i doznajemo gdje HDZ-ovci piju espreso, gdje se druže SDP-ovci, a gdje mostovci.

U rubrici Politika pišemo sve o posjetu američkog potpredsjednika Joe Bidena hrvatskoj predsjednici, zatim o gradu Vukovaru koji je stvorio državu, a u briefingu Katarina Lucić otkriva nam zašto je napustila Udrugu Franak.

Doznajemo kako je Marriott progutao Starwood i postao najveća hotelska kompanija, donosimo priču o hrvatskoj industriji videoigara koja izvozi 100 posto proizvoda i otkrivamo tko je čovjek koji je regenerirao Regeneraciju Zabok.

U novom broju Globusa donosimo specijalnu reportažu iz Pariza nakon terorističkog udara, a Globusova reporterka donosi izvještaj iz briselske četvrti koja plaši Europu.

Donosimo ispovijest tate heroja koji je promijenio život autističnom sinu, a Ana i Jakov Grabovac samo za Globus govore o zajedničkoj plovidbi koja je trajala 33 godine i životu pomoraca.

Novinar Globusa otkriva kako je obitelj Buratti Vranyczany prijateljevala s Franzom Lisztom, otkrivamo koji se europski filmovi besplatno prikazuju u kinu Tuškanac te kako je tekst o Sinatri promijenio novinarstvo.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:08