EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

30 DANA TIMOVA TIMA Suradnici i partneri novog premijera otkrivaju: 'Tri sjednice, dva skandala, nijedna reformska odluka... To ne izgleda dobro!'

 Snimio: Goran Mehkek/EPH

Tihomir Orešković talac je kompliciranog odnosa Domoljubne koalicije i Mosta. U prvih mjesec dana mandata nije se uspio profilirati kao odlučan premijer niti nametnuti ekonomiju kao dominantnu temu nove vlasti. Na sjednicama Vlade nije donesena ni jedna ozbiljna odluka, u saborsku proceduru nije poslan ni jedan zakon, a svi natječaji i reforme stoje. Umjesto njih početak Oreškovićeva rada obilježile su afere ministara i povratak na ideološke teme. Veliki investicijski prasak koji je priželjkivao izgubljen je u kakofoniji žestokih svađa o ustašama i partizanima.

Ne pomažu mu ni previranja u dvije najveće stranke. Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka u naredna tri mjeseca u SDP-u i HDZ-u očekuju neizvjesni unutarstranački izbori, što se izravno odražava na rad Vlade, a dodatni je uteg otvaranje fronte s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u slučaju Lozančić. Iako su u početku predstavljani kao prirodni saveznici, predsjednica se nametnula jednostranim potpisom za razrješenje šefa SOA-e, a Orešković do utorka navečer, kada je završen ovaj tekst, dakle 11 dana kasnije, još nije donio odluku.

Sve to ukazuje na njegovo političko neiskustvo i neodlučnost. Ovako prvih 30 dana Tihomira Oreškovića u Banskim dvorima opisuju Globusovi sugovornici iz politike, iz opozicije, ali i koalicijski kolege i suradnici.

Snimio: Dragan Matić/EPH

Iako su u početku predstavljeni kao prirodni saveznici, predsjednica se nametnula jednostranim potpisom za razrješenje šefa SOA-e

NOVI GLOBUS donosi ekskluzivnu reportažu iz Sirije - grada gladi. Saznajemo novine su na rubu novčanog sloma: 'Profiti najvećih novina na britanskom tržištu pali su za 40 posto, a njihova online izdanja ne zarađuju dovoljno da nadoknade te gubitke. Izdavači zabrinuto zaključuju: Ni reklame nas neće spasiti. Samo dobar sadržaj.' Pišemo o novom pothvatu Nicka Colgana, osnivača zadarskog Garden festivala koji pokreće proizvodnju vrhunskog Garden piva u Zagrebu. Tema ovotjednog Globusovog okruglog stola bila je je li proradio Timov tim. Razgovarali smo s Ivanom Tepešom koji poručuje: 'Provest ćemo lustraciju. Idemo u lov na zločince iz komunističkog režima.' Otkrivamo koji novi nameti nam stižu, a velika konferencija EPH koja će se održati idućeg utorka na kojoj će sudjelovati niz uglednih financijskih stručnjaka otkriva kako do proračuna zaokreta.

Otkrivamo tko je novi kralj pjenušca, razgovarali smo s Atanasom Raykovim, generalnim direktorom Vibera za središnju i istočnu Europu, otkrivamo HG Spot seli proizvodnju e-cigareta iz Kine u Hrvatsku i ulaže 10 milijuna kuna. Pišemo o Frauke Petry, najopasnijoj ženi u njemačkoj politici. Pišemo o bitci za Južnu Karolinu, otkrivamo kako su pale šefice mafije od kojih je drhtala Catanija.

Saznajemo sve o zločinačkim umovima, otkrivamo 40 posto sportaša uzelo bi doping, čak i uz rizik da umru za pet godina, te donosimo zašto su važni gravitacijski valovi.

Ekskluzivno donosimo razgovor sa Špirom Guberinom, genijem koji (se) ne prestaje igrati, razgovarali smo sa Zrinkom Ogrestom nakon premijere novog filma u Berlinu, otkrivamo zašto je Vinil pokvarila nostalgija, a Željko Ivanjek govori o knjizi o Poletu.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29