MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Slavi rođendan

Meghan Markle: Put od omiljene djevojke iz susjedstva do omražene članice kraljevske obitelji

Vojvotkinja slavi 43. rođendan, a gdje će ga i kako provesti zasad nije poznato jer s medijima koji su je nekad hvalili na sva zvona, više nije na "ti" i tvrdi da joj je čuvanje privatnosti na prvom mjestu, iako ponekad možda i ne djeluje tako.

Vojvotkinja slavi 43. rođendan, a gdje će ga i kako provesti zasad nije poznato jer s medijima koji su je nekad hvalili na sva zvona, više nije na "ti" i tvrdi da joj je čuvanje privatnosti na prvom mjestu, iako ponekad možda i ne djeluje tako.

U svega nekoliko godina Meghan Markle je prošla put od anonimne djevojke iz susjedstva rođene u Los Angelesu, do zvijezde serije "Face" pa sve do članice britanske kraljevske obitelji u koju je ušla udajom za princa Harryja s kojim danas ima dvoje djece.

Par se vjenčao 2018. godine i bivša je glumica postala jedna od najprepoznatljivijih žena na svijetu, ali i osoba koja je dobro prodrmala dvor u Velikoj Britaniji. Prije nego što je dospjela u središte pozornosti, njezini su počeci bili relativno skromni. Rođena je 1981. godine u braku Emmyjem nagrađivanog režisera Thomasa Marklea i direktorice fotografije i šminkerice Dorije Ragland .Obitelj je pripadala srednjoj američkoj klasi i ona je bila miljama daleko od buduće titule vojvotkinje, iako je o tituli princeze sanjala, čak je jednom kao djevojčica pozirala ispred palače u Londonu, a navodno je bila i velika obožavateljica pokojne princeze Diane iliti majke svog supruga.

image

Meghan s majkom Dorijom i ocem Thomasom

NETFLIX/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Roditelji su joj se razveli kada je imala dvije godine, ali nastavili su je zajedno odgajati. Doria svoju kći opisuje kao veselo dijete koje je s lakoćom sklapalo nova prijateljstva i kao vrlo empatično biće. Preko tjedna je živjela s njom, a vikende je provodila s ocem kojeg je obožavala i bila je njegova miljenica uz 15 godina starijeg polubrata Thomasa i 17 godina stariju polusestru Samanthu koje je on dobio u prvom braku. S njima nikada nije razvila blizak odnos, što je potvrdila u intervjuu s Oprah Winfrey iz 2021. godine, tvrdeći da je Samanthu vidjela tek nekoliko puta u životu, dok je ona izjavila kako je praktički odgojila Meghan.

"Ne znam ti ni ime, ne znam kada ti je rođendan. Govoriš ljudima da si me odgojila i nazivaš me princezom nametljivicom", izjavila je Meghan u Netflixovu dokumentarcu "Harry and Meghan" koji je ugledao svjetlo dana prošle godine. S ocem godinama već ne priča i to nakon što je otkriveno da je prodavao njezine i prinčeve fotografije paprazzima, nakon čega je on doživio srčani udar, a na kraljevsko vjenčanje nije bio pozvan. Iako godinama preklinje kći da mu oprosti i dozvoli da upozna unuke, ona zasad to nije učinila.

image

Meghan i Harry na vjenčanju 2018. godine

CAPITAL PICTURES/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Vojvotkinja se od djetinjstva bavila humanitarnim radom, volontirala je u pučkoj kuhinji u Skid Rowu u Los Angelesu, četvrti poznatoj po velikom broju beskućnika. Nakon što je upisala Sveučilište Northwestern u Illinoisu, volontirala je i za Glass Slipper Project, dobrotvornu organizaciju koja osigurava maturalne haljine i modne dodatke onima koji si ih ne mogu sami priuštiti. Kasnije je stažirala u američkom veleposlanstvu u Buenos Airesu, ali nije napredovala pa je odlučila krenuti očevim stopama i ući u svijet showbusinessa.

Njezina glumačka karijera započela je kratkim pojavljivanjima u serijama poput "CSI: New York" i "Century City". Bavila se manekenstvom, a od 2006. do 2007. godine pojavljivala se kao "djevojka s aktovkom" u američkoj verziji showa "Deal or No Deal". Kasnije je rekla da ga je napustila jer se na setu nije osjećala ugodno. S vremenom je počela dobivati uloge na velikom platnu, glumila je u filmu "Get Him to the Greek" iz 2010. i "Horrible Bosses" iz 2011. godine, ali nije ostvarila zapaženi uspjeh. To se promijenilo zahvaljujući američkoj seriji "Face" u kojoj je igrala ulogu odvjetničke pripravnice Rachel Zane koja se upušta u romantičnu vezu s glavnim likom, Mikeom Rossom kojeg je glumio Patrick J. Adams. Pojavila se u 108 epizoda serije, napustivši je na kraju sedme sezone, koja je emitirana 2018. godine.

image

Meghan Markle

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Meghanin se život u potpunosti promijenio kada je upoznala princa Harryja i to preko zajedničke prijateljice 2016. godine, prije čega su se samo dopisivali preko Instagrama. Jednom se prilikom prisjetila kako je on kasnio na prvi spoj, zbog čega je umalo otišla kući, ali osvojio ju je nakon što se pojavio crvena lica i posramljen što se nije pojavio na vrijeme, a sve ostalo je povijest.

Bajkovito vjenčanje održano je u svibnju 2018. godine u kapelici Svetog Jurja u dvorcu Windsor, a titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa dodijelila im je pokojna kraljica Elizabeta II. Britanski su ih mediji uzdizali u nebesa, no ta je ljubav brzo splasnula i postala izvor pritužbi od strane Meghan i Harryja. Čak i prije nego što su se vjenčali, Meghan je bila pod povećalom i tema različitih naslova, od kojih su se neki tumačili i kao rasistički. Nakon vjenčanja, stvari su krenule nagore i par je tvrdio da je Buckinghamska palača okrenula tisak protiv njih i to podmetanjem priča kako bi odvratili pozornost od negativnog izvještavanja o drugim članovima kraljevske obitelji.

Tijekom turneje Južnom Afrikom 2019. godine, Meghan je progovorila o novim napetostima između nje i ostatka dvorana. Novinaru ITV-a Tomu Bradbyju rekla je da su je prijatelji upozorili kako će joj britanski tabloidi uništiti život, ali ona nije imala pojma da će ići toliko daleko. Dodala je i da nikada nije mislila da će joj biti lako, ali je smatrala da će biti pošteni prema njoj. Stvari su došle do vrhunca godinu kasnije kada su ona i Harry objavili da se povlače s mjesta aktivnih članova kraljevske obitelji i da se sele u Ameriku, što su i napravili.

image

Par je dobio sina Archieja 2019. godine, a kći Lilibet rođena je 2021. godine

BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

U braku su dobili dvoje djece - sina Archieja i kćer Lilibet s kojima danas žive u Montecitu u Kaliforniji. Unatoč tome što više ne igraju istaknute kraljevske uloge, par je nastavio šokirati javnost svojim potezima. Mnogi se još dobro sjećaju bombastičnog intervjua s Oprah iz 2021. u kojem su iznijeli optužbe na račun njihovih bližnjih i to za rasizam, nesvjesnu pristranost i nedostatak brige zbog Meghaninih suicidalnih misli koje je imala dok je bila trudna s Archiejem. Intervju je izazvao podjele među kraljevskim promatračima i obožavateljima, od kojih je polovica žestoko branila obitelj, a druga polovica navijala za Sussexove.

Meghan je i dalje vruća tema istog onog tiska kojeg ona i Harry zapravo ismijavaju i podižu tužbe protiv njihovih medijskih kuća. Unatoč stalnim pozivima da se poštuje njihova privatnost, javni interes za njihovim životima ne jenjava i svaki njihov potez detaljno se analizira. No, kao što sugerira nedavna izjava njezina PR tima, nekadašnja djevojka iz susjedstva živi svojim životom u sadašnjosti i planira se nastaviti onime u čemu se uvijek pronalazila - humanitarnim radom i pomaganjem drugima, što će naravno biti popraćeno, pogađate, u svim svjetskim medijima.

Linker
15. rujan 2024 06:04