Vojvotkinja Maria Teresa  i vojvoda Henri s njegovim bratićem, belgijskim kraljem Philippeom i kraljicom Mathilde 024

 ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK
odlazak vojvode

Henri od Luksemburga najavio da će abdicirati, prisjetili smo se europskih vladara koji su odstupili s trona

Nakon kraljice Beatrix, kralja Juana Carlosa i kraljice Margrethe u mirovinu odlazi i vojvoda od Luksemburga, a tron malenog, ali bogatog vojvodstva prepušta svom sinu pa sada na europskim prijestoljima sjede samo muškarci.

Nakon kraljice Beatrix, kralja Juana Carlosa i kraljice Margrethe u mirovinu odlazi i vojvoda od Luksemburga, a tron malenog, ali bogatog vojvodstva prepušta svom sinu pa sada na europskim prijestoljima sjede samo muškarci.

Veliki vojvoda Henri od Luksemburga ovih je dana iznenadio tamošnju javnost objavivši kako će u listopadu početi prenositi ovlasti na sina Guillaumea, čime je najavio svoju abdikaciju. "Želio bih vas obavijestiti da sam odlučio imenovati princa Guillaumea ‘poručnikom-reprezentantom, i s puno ljubavi i povjerenja želim mu sreću u obavljanju novih dužnosti", rekao je 69 -godišnji Henri i tako se pridružio ostalim europskim suverenima koji su se odlučili za odlazak s trona. Prije jedanaest godina napravila je to nizozemska kraljica Beatrix, potom prošlu zimu danska kraljica Margrethe, prije deset godina, pritisnut brojnim aferama, prijestolje je napustio i španjolski kralj Juan Carlos, a sada se vladavine u jedinom velikom vojvodstvu na svijetu odriče i Henri od Bourbon-Parme.

image

Tri generacije: vojvoda Henri, njegov sin i nasljednik princ Guillaume i Henrijev unuk, princ Charles uskoro drugi u redu za tron

ISOPIX/SHUTTERSTOCK

Njegov sin, princ Guillaume (42) bit će proglašen ‘Lieutenant-Représentant du Grand-Duc‘ i na jesen će preuzeti veći dio dužnosti velikog vojvode. Iako će Henri ostati suveren zemlje, ovaj potez je prvi korak prema njegovoj abdikaciji.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg, država je u zapadnoj Europi, graniči s Njemačkom na istoku, Francuskom na jugu te Belgijom na zapadu i sjeveru, veličine je 2,5 tisuća kilometara, u njemu živi oko 66 tisuća stanovnika, a Henri je jedini vladajući veliki vojvoda na svijetu. Njegova uloga u državi je reprezentativna, međutim, zadržao je ustavnu ovlast imenovanja premijera i vlade, raspuštanja Zastupničkog doma, proglašavanja zakona i akreditiranje veleposlanika.

image

Henri od Luksemburga

VAN KATWIJK/MPE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
image

Veliki vojvoda Henri i vojvotkinja Maria Teresa

SHUTTERSTOCK

Veće ovlasti izgubio je 2008. kada se usprotivio već izglasanom zakonu o dozvoljenoj eutanaziji jer je po tadašnjem zakonu, vladar trebao amenovati svaki zakonski spis, no to je njegovo pravo tada uklonjeno amandmanom pa je njegov potpis sada samo formalnost.

Inače, veliki vojvoda Henri pripada obitelji Bourbon-Parme, bratić mu je belgijski kralj Philippe po maminoj strani koja je rođena kao princeza Joséphine-Charlotte od Belgije, jedina kći belgijskog kralja Leopolda III. i njegove prve žene, princeze Astrid od Švedske. Njegov otac veliki vojvoda Jean također je abdicirao u njegovu korist, kao što je to napravila i njegova baka.

Henri je na studiju političkih nauka u Genevi upoznao buduću suprugu, rođenu Kubanku Maríju Teresu Mestre y Batista, vjenčali su se 1981‘ i u braku su dobili petoro djece - Guillaumea, princa nasljednika te princa Félixa, princa Louisa, princezu Alexandru i Sébastien Luxembourg.

image

Budući veliki vojvoda sa suprugom, princezom Stephanie

PEOPLE PICTURE/WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

Budući veliki vojvoda, princ Guillaume oženjen je belgijskom groficom Stéphanie de Lannoy i imaju dva sina, 4-godišnjeg Charlesa i 1-godišnjeg Mariju Guillaumea. Zanimljivo je da bogatstvo velikog vojvode Henrija procijenjeno na vrtoglavih 4 milijarde eura što je šest puta više od bogatstva britanske kraljevske obitelji. No, upućeni tvrde, s obzirom i da je vojvodska obitelj financira iz državnog proračuna, da su u to bogatstvo uključena dva dvorca koja koriste, a nisu u njihovom vlasništvu te još neke nekretnine koje su im na raspolaganju.

image

Vojvotkinja Maria Teresa i vojvoda Henri s njegovim bratićem, belgijskim kraljem Philippeom i kraljicom Mathilde 024

ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK

Abdikacije pak nisu rijetka pojava na kraljevskom dvoru, a osim u Luksemburgu, sličan scenarij ranije se odvio i u Nizozemskoj, Španjolskoj i Danskoj.

Beatrix od Nizozemske

U nizozemskoj monarhiji prošlo stoljeće obilježile su abdikacije suverena u korist mlađih nasljednika. Radi se o tri žene, kraljici Wilhelmini koja je tron napustila poslijeratne 1948. nakon 58 godina i 50 dana vladavine. Naslijedila ju je njezina jedina kćer Juliana koja je pak 1980. krunu predala svojoj kćeri Beatrix.

Beatrix je Nizozemskom vladala do 30. travnja 2013., a abdikaciju je najavila 28. siječnja, malo prije svog 75. rođendana. Rekla je tada da je vrijeme na o zemlji brinu mlađe generacije, tron je prepustila nasljedniku Willemu-Alexandru, najstarijem od tri sina koja je dobila u braku s njemačkim diplomatom Clausom von Amsbergom koji je preminuo 2002. A iza današnjeg kralja, koji će vjerojatno slijediti tradiciju i kada za to dođe vrijeme abdicirati, na tron će ponovo zasjesti žena, njegova najstarija kćer Catharina-Amalia (20).

image

Sadašnji nizozemski kralj Willem- Alexander s mamom, bivšom kraljicom Beatrix i kćeri Amaliom, budućom kraljicom

ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK

Juan Carlos od Španjolske

Bivši španjolski kralj Juan Carlos na tron je zasjeo 1975. nakon smrti diktatora Franca s kojim je bio u bliskim odnosima, a to potvrđuje i činjenica da ga je on u nekoliko navrata mijenjao na vlasti dok je kralj bio bolestan. No, na početku njegove vladavine usvojen je novi demokratski Ustav koji je, između ostaloga, definirao funkcije kralja. Taj je Ustav nakon Francove diktature transformirao Španjolsku u parlamentarnu monarhiju zapadnoeuropskoga tipa. Iako je Juan Carlos za svoje vladavine napravio puno tog dobrog za svoju zemlju, primjerice obraćanjem naciji preko televizije zaustavio je pokušaj državnoga udara 23. veljače 1981., poznat kao "23-F", pred kraj je postao poznatiji kao serijski preljubnik, ljubitelj luksuza, ali i vatrenog oružja, krivolovac te porezni prevarant. Upravo je taj razuzdani život neprimjeren jednom monarhu opteretio njegovu vladavinu i nanio ogromnu štetu kraljevskoj obitelji pa je pod pritiskom javnosti 18. lipnja 2014. abdicirao u korist najstarijeg sina Felipea VI. To je bila prva potpuno svojevoljna abdikacija nekog španjolskog monarha još od Felipea V., koji je isto učinio 1724., iako se poslije 1800. nekoliko monarha prisilno odreklo prijestolja. Iz Španjolske je izbjegao u Ujedinjene Arapske Emirate gdje živi na otoku Zaya Nurai koji se nalazi na 15 minuta vožnje brodom od Abu Dhabija, a njegova vila sa šest spavaćih soba, sedam kupaonica, bazenom i privatnom plažom otkriva da i dalje uživa u luksuzu zahvaljujući milijunima koje je stekao na nezakonit način.

image

Bivši i sadašnji španjolski kralj na maisi zadušnici za grčkog kralja u dvorcu Windsor u veljači ove godine

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Margrethe od Danske

Danska vladarica Margrethe iznenadila je javnost kada je u godišnjem obraćanju javnosti na Staru godinu 2023. najavila kako odlazi s prijestolja i prepušta ga prijestolonasljedniku, svom starijem sinu Frederiku. Kazala je kako su godine činile svoje, da joj se povećao broj zdravstvenih problema te da ne može preuzeti toliko kraljevskih obaveza kao u prošlosti. Spomenula je svoju tešku operaciju kralježnice koju je imala u veljači 2023. te je rekla kako ju je taj kirurški zahvata i oporavak natjerao da preispita svoj položaj i razmisli bi li sada bilo prikladno vrijeme da prenese odgovornost na sljedeću generaciju. Njezin sin Frederik kraljevsku dužnost preuzeo je 14. siječnja 2024., točno na 52 godišnjicu njezinog dolaska na prijestolje. Inače, kraljica Margrethe na tron je došla nakon smrti svog oca, kralja Frederika IX, a zbog nje je mijenjan zakon jer do tada žene nisu mogle biti kraljice. Ona je inače, nakon smrti kraljice Elizabete II. bila najdugovječniji vladar neke europske zemlje, a za razliku od drugih monarha živi bogati umjetnički život, bavi se scenografijom i kostimografijom, ilustracijom knjiga, radi često u kazalištu i na filmu, bavi se dekupažem, a za javno djelovanje rabi pseudonim Ingahild Grathmer.

image

Kralj Frederik X. i bivša danska kraljica Margrethe snimljeni 26. svibnja 2024.

SHUTTERSTOCK
Linker
21. rujan 2024 04:51