Sophia Loren

 PROFIMEDIA
90. rođendan

Veliki dan holivudske dive: Život ju nije mazio, muža je upoznala sa 16 godina, a Hollywood je poljuljala 60-ih godina

Filmska diva Sophia Loren svoj će dan proslaviti na zabavi u apartmanu koji nosi njeno ime u luksuznom hotelu u Rimu, a na zabavi će biti 150 uzvanika.

Filmska diva Sophia Loren svoj će dan proslaviti na zabavi u apartmanu koji nosi njeno ime u luksuznom hotelu u Rimu, a na zabavi će biti 150 uzvanika.

Sophia Loren, talijanska filmska diva i ikona 60-ih godina prošlog stoljeća te jedina živuća glumica iz Zlatnog doba Hollywooda, slavi okruglih 90 godina. Loren je prva žena koja je 1961. osvojila Oscara za ulogu na stranom jeziku u De Sicinom filmu “La Ciociara”. Bračni život provela je s filmskim producentom Carlom Pontijem, koji je preminuo 2007. godine, a s njim ima i dva sina.

image

Sophia Loren i Carlo Ponti

PROFIMEDIA

Rođendan legendarne glumice obilježit će se na intimnoj zabavi u njezinom rimskom domu, u apartmanu hotela Anantara Palazzo Naiadi u kojem je često boravila, piše Corriere della Sera. Luksuzni hotel u srcu glavnog talijanskog grada, odlučio je jedan poseban apartman njoj u čast nazvati Sophia Loren Suite i to u suradnji s njezinim sinom Edoardom Pontijem.

“Moja majka je oduvijek posebno voljela ovaj hotel. Poznaje svaki njegov kutak, ali posebno joj je drag ovaj apartman iz kojeg je često očarano gledala na njegov trg i fontanu, s pogledom u daljini prema Bazilici svete Marije od anđela i mučenika", kazao je Ponti. Apartman će tijekom večeri svečano biti otvoren, pripreman je mjesecima, a zamišljen je kao glumičin rimski dom, koji vjerno opisuje njezin život, navike i strasti.

image

Sophia Loren i sin Edoardo Ponti

PROFIMEDIA

"To neće biti muzej, već mjesto koje ima dušu, živo je i dinamično, koje stvara zadivljujuće i uzbudljivo putovanje za gosta koji u njemu odsjeda, pružajući mu jedno od onih istinskih i autentičnih iskustava koja karakteriziraju svačiji duh", pojasnio je glavni direktor hotela Francesco Mennella.

Gosti će moći rezervirati ovaj apartman od 186 metara kvadratnih, a u ponudi mogu očekivati personalizirane usluge batlera, transfer u luksuznim automobilima od i do aerodroma, besplatnu masažu i pirstup spa centru te privatni automobil koji je na raspolaganju tri sata za razgledavanje grada. Hotel je ovaj apartman posvetio "jednoj od najomiljenijih gošći", a dizajniran je u njezinom elegantnom i bezvremenskom stilu.

image

Sophia Loren

NAPOLI/GIACOMINO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Poznato je da je na zabavu pozvano oko 150 ljudi, a Sophia će za tu prigodu odjenuti Giorgio Armani kreaciju. Odlučila je stoga svojih 90 svjećica ugasiti na već dugi niz godina poznatom mjestu, okružena svojim najbližima i kolegama s kojima je provela cijeli život i dijelila set, a koji su u Rim doletjeli sa svih strana svijeta.

Glumom se počela baviti već sa 16 godina, a globalna zvijezda postala je već u svojim 20-ima. Svojim je likom i djelom očarala brojne moćnike diljem svijeta, a njezin veliki obožavatelj, uz ostale, bio je i Josip Broz Tito, čija je gošća bila na svečanom otvaranju filmskog festivala u Puli 1970. Povodom 80. rođendana meksički tajkun Carlos Slima priredio joj je veličanstvenu izložbu u muzeju Soumaya na kojoj su bile predstavljene i glumičine osobne uspomene i vrijednosti poput glamuroznih haljina, torbica i originalnog zlatnog kipića Oscara. Bile su tu i privatne fotografije, pisma i bilješke legendarnih glumaca poput Caryja Granta, Franka Sinatre, Audrey Hepburn i Richarda Burtona s kojima je glumila.

image

Sophia Loren i Cary Grant u filmu "Ponos i strast" 1957. godine

PROFIMEDIA

Tada je priznala da joj život nije bio lak, ali je zato bio ispunjen, a kao svoj najveći životni uspjeh navela je svoju djecu i unučad. Pola stoljeća privatnog život provela je uz filmskog producenta Carla Pontija, s kojim je podigla sinove Carla Jr. i Edoarda. "Carlo je bio očinska figura moga života. U njegovom tihom i akademskom držanju naslućivala sam pravu obitelj. Negativno iskustvo s ocem vjerojatno je doprinijelo mojoj naklonosti prema njemu. Željela sam muža, djecu i obitelj kao svatko drugi", rekla je diva koja je odrasla bez oca.

Rođena je kao Sofia Scicolone u Rimu 1934. godine, odrasla je u doba rata, a njezina obitelj živjela je u gladi prvih osam godina njezina života. Na početku karijere počela je snimati male uloge kao statist u tada rastućoj talijanskoj filmskoj industriji. A onda ju je uočio Ponti, promijenio joj je ime u Sophia Loren i 1953. dao joj glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji "Aide".

image

Sophia Loren u kampanji za Dolce & Gabbanu predstavlja ruž koji nosi njeno ime

PROFIMEDIA

U razgovoru za Vanity Fair davno je ispričala kako je zbog Pontija svojedobno odbila udvaranje najvećih holivudskih zavodnika, primjerice Caryja Granta, koji ju je pokušao zaprositi, no ona je odbila. Odbila je i Marlona Branda, a Peter Sellers postao je toliko opsjednut s njom tijekom snimanja "Milijunašice" 1960. godine da je ostavio ženu i dvoje djece. Kada ga je njegova tada petogodišnja kći pitala voli li ih još uvijek, odgovorio je: “Naravno da volim, draga, samo ne koliko Sophiju Loren".

image

Marlon Brando i Sophia Loren u filmu "Grofica iz Hong Konga" 1967. godine

PROFIMEDIA

Kroz karijeru često se suočavala s komentarima na njezin izgled, gdje su joj znali govoriti da ima prevelika usta, usko lice i dugi nos, a u tom vremenu nije bila primjer holivudskog ženskog ideala. Ipak, njezina karizma i tajming za komediju dobro su funkcionirali u talijanskoj komediji i u neorealističkoj kinematografiji.

“Ponekad mi je život bio jako težak, ali također je bio i prekrasan i stvarno se nadam da mnoge djevojke imaju isto takvo iskustvo jer je stvarno nevjerojatno što sam sve uspjela postići – dolazeći iz ničega! Ništa! Ništa. Rat, vojnici, bombardiranje posvuda. Dugo je to sve trajalo… Vjerovala sam samo u nadu, a vjerujem i danas”, rekla je Sophia jednom prilikom za The Times.

Tijekom svoje karijere u kojoj je napravila preko 100 filmova, Loren je poljuljala Hollywood, kao žena i kao strankinja u filmskoj industriji. Svoju snagu pripisuje majci. Njezina majka također je željela postati zvijezda, ali nikada nije dosegla visine kao njezina kći. Loren je, bez obzira na svoje godine i danas aktivna u svom poslu, a 2020. godine glumila je u filmu "Život je pred tobom", koji je režirao njezin sin Edoardo.

Linker
20. rujan 2024 09:27