TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX
Doktor velikog srca

Upoznajte zagrebačkog liječnika koji je u Kongu spašavao živote djeci sa srčanim manama

Kardijalni kirurg Željko Đurić kao član humanitarnog tima otputovao je u siromašnu afričku zemlju gdje je operirao dvadeset malih pacijenata, među njima i bebu staru dva mjeseca, a posebno ih je razveselio igračkama koje je spakirao uz pomoć svojih klinaca.

Kardijalni kirurg Željko Đurić kao član humanitarnog tima otputovao je u siromašnu afričku zemlju gdje je operirao dvadeset malih pacijenata, među njima i bebu staru dva mjeseca, a posebno ih je razveselio igračkama koje je spakirao uz pomoć svojih klinaca.

Većina putnika avionom strahuje od gubitka prtljage, a na putu za De­­mo­­krat­­sku Republiku Kongo ta briga nije mimoišla ni 46-godišnjeg dr. Željka Đurića, dječjeg kardijalnog kirurga na Odjelu za kirurgiju prirođenih srčanih grešaka KBC-a Zagreb Rebro. No, za razliku od drugih, Zagrepčanin se najviše brinuo za poveći kovčeg prepun - igračaka. Toliko da ga je želio unijeti u avion, kao osobnu prtljagu. Ništa čudno. Naime, kovčeg je bio prepun zabavnih predmeta za djecu - od plišanaca, barbika i instrumenata do bojanki, slikovnica i najrazličitijih slagalica - koje su njegova djeca, 11-godišnji sin Ante Ivan i devetogodišnja kći Eleonora, uzbuđeno pakirali za tatine male pacijente, da im bude lijepo kad se probude. "Objasnio sam im da idem na dva tjedna, kao član humanitarnog tima fondacije američkog kardijalnog kirurga Williama Novicka i da ću u gradu Lubumbashi operirati mališane. Zamolio sam ih da odaberu i daruju igračke koje su im drage jer sam želio da osjete što znači dati nešto od sebe. Baš sam ponosan na njih", kaže Željko Đurić, dodajući da je pred polazak najzabrinutija bila njegova 46-godišnja supruga, Katarina Đurić Vuković, kirurginja otorinolaringologije, također na Rebru. Naime, DR Kongo je još opasna zemlja pa su od hotela do bolnice Centre Medical Diamant imali prijevoz i čuvare zbog mogućih napada i pljački. Razlike u velikom bogatstvu i još većem siromaštvu vidljive su na svakom koraku, a tijekom njihovog boravka bio je i pokušaj državnog udara.

image

Željko Đurić sa suprugom Katarinom, djecom Eleonorom i Antom Ivanom te njihovom kraljevskom pudlom

TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX

"To su činjenice i strah je opravdan, baš kao i činjenica da, unatoč tome, dr. William Novick sa svojim timovima tri desetljeća putuje svijetom i operira djecu u ratom zahvaćenim područjima. Tako je od 1993. do 2003., u vrijeme kad sam studirao i volontirao na Klinici za Kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, dolazio u našu zemlju i operirao više od 600 mališana. Zbog njega sam se i opredijelio za neonatalnu kirurgiju jer kod nas dotad nije bilo operacija tako malih beba, već samo onih iznad 10 kilograma. Zapamtio me. Njegov mi je poziv veliko priznanje. Naime, zbog bolesti on više ne može operirati, ali nadgleda u operacijskoj sali. A čekalo nas je dvadesetoro djece, 20 vrlo kompliciranih, zahtjevnih i teških operacija. Neke su trajale po devet, deset ili više sati. Sve sam ih izveo uspješno, a njegovo povjerenje i razigrani mališani koji su me ljubili i grlili najveća su mi nagrada", govori liječnik, dodajući da će William Novick 7. srpnja doći u Zagreb, gdje će se u Hotelu Antunović susresti sa svojim bivšim pacijentima kojima je spasio život te s njima i suradnicima obilježiti tri desetljeća od početka svog rada u Hrvatskoj. Među uzvanicima će biti i njegovi hrvatski suradnici, kasnije mentori dr. Željka Đurića - dječji kardiolozi i kardijalni kirurzi Ivan Malčić, Darko Anić, Branko Marinović, Dražen Belina, Dalibor Šarić i Zdravka Gjergja, zaslužni za razvoj neonatalne kirurgije kod nas.

image

Željko Đurić s malom pacijenticom koju je nedavno oeprirao u Kongu i njezinim plišancem

PRIVATNI ALBUM
image

Sa svojom pacijenticom

Privatni album

"Dječja kardiokirurgija bila je moj san i presretan sam što sam ga ostvario. Kad sam prvi put gledao dr. Novicka kako operira bebicu, shvatio sam da je upravo to ono što želim. On mi je bio velika inspiracija i nakon studija prvo sam specijalizirao opću pa kardijalnu kirurgiju. Potom sam dvije godine proveo na edukaciji u SAD-u, u bostonskoj Brigham and Women‘s Hospital, drugoj najvećoj nastavnoj bolnici Harvard Medical School. I mi u Hrvatskoj danas imamo liječnike koji su živote posvetili dječjoj kardijalnoj kirurgiji, operiramo vrlo kompleksne srčane greške", nastavlja Željko Đurić, koji je prije godinu dana na Rebru operirao svog najmlađeg pacijenta - bebu staru dva sata. Naime, otkriveno je da još nerođeno dijete ima veliku srčanu grešku. Majka je poslana u Petrovu, gdje su je porodili carskim rezom, a bebica je odmah dovezena na Rebro. I spašena. Takva je priča sa sretnim završetkom u Kongu i brojnim drugim nerazvijenim zemljama još nezamisliva jer ne postoji infrastruktura i medicinska podrška najmlađima. Djeca jesu naša budućnost i morali bismo puno više ulagati u sve vezano uz njih. Moj najmlađi pacijent u Kongu bila je dva mjeseca stara i četiri kilograma teška beba, a najstariji od 11 godina.

image
TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX

Operacijska sala je bila mala, oprema najosnovnija. I kad vidite s čim se bore trudeći se da uvedu dječju kardijalnu kirurgiju u zemlju, shvatite koliko su dobri uvjeti u kojima mi u Hrvatskoj radimo. Već su me pozvali da u studenome opet budem dio tima, nadam se da će me šefovi pustiti - objašnjava liječnik, dodajući da su iz hotela kretali negdje prije osam ujutro, a vraćali se iza 11 uvečer. Tako da za razgledavanje grada nisu imali vremena - tek su im jedan dan organizirali izlet do mjesta oko pola sata udaljenom od grada, gdje su smješteni mladi lavići.

image

Zagrebački liječnik s kolegama iz humanitarnog tima fondacije američkog kardijalnog kirurga Williama Novicka

PRIVATNI ALBUM
image
Privatni album

Stoga je grad doživio samo tijekom vožnje, a još mu nije jasno kako sve - unatoč uvjetima - funkcionira. "Asfalta ima tu i tamo, a već u predgrađu Lubumbashija su obični prašnjavi putevi. Uz moderni shopping centar su kuće od blata, vozi se u svim pravcima, ne postoje zebre, semafori, nikakva prometna regulacija, vozači motorića ne nose kacige... No, za divno čudo, nismo vidjeli niti jednu prometnu nesreću", kaže Željko Đurić, koji se unatoč nedostatku vremena i umoru potrudio kupiti darove za svoje mališane koji su s puno ljubavi poslali darove u Afriku.

image

Dr. Đurić je svojim klincima iz Konga donio šah s figurama od malahita

TOMISLAV KRIŠTO/ CROPIX

"Kupio sam im tamošnje tradicionalne maske za zid, Eleonori sam kupio narukvicu, a supruzi naušnice izrađene od malahita, minerala smaragdnozelene boje. A kako svi, uz kopnene i vodene sportove, obožavamo igrati šah, donio sam i šah s figurama od malahita. Klinci su se razveselili darovima, no puno su ih više zanimale fotografije mojih malih pacijenata koji su se iz anestezije budili uz nove igračke. A onda su uslijedila pitanja - što je tko za koju igračku rekao, sviđa li mu se, jesu li možda trebali odabrati nešto drugo... Već mi je jasno da ću u studenome u Kongo umjesto jednog nositi dva kovčega s igračkama", otkriva Željko Đurić.

Linker
09. rujan 2024 08:55