PREDRAG VUČKOVIC/EXTREME-PHOTO
Ekstreman sport

Svjetska prvakinja u ronjenju na dah otkriva što se zbiva kad se spusti ispod 45 centimetara debelog leda

Dvadesetšestogodišnja Valentina Cafolla nedavno je na talijanskom jezeru Anterselva u Južnom Tirolu, smještenom na 1600 metara nadmorske visine, postavila novi rekord od 140 metara.

Dvadesetšestogodišnja Valentina Cafolla nedavno je na talijanskom jezeru Anterselva u Južnom Tirolu, smještenom na 1600 metara nadmorske visine, postavila novi rekord od 140 metara.

Nikad nisam bila opuštenija ni toliko uživala u ronjenju. Ispod 45 centimetara debelog leda vladala je gotovo zaglušujuća tišina, a ja sam smireno klizila kroz vodu. Nakon minutu i 43 sekunde uspjela sam doplivati do 140 metara, čak 15 metara više od zadnjeg rekorda. Neopisiv osjećaj - kaže Valentina Cafolla (26), koja je na talijanskom jezeru Anterselva u Južnom Tirolu, smještenom na 1600 metara nadmorske visine, oborila svjetski rekord u ronjenju na dah ispod leda u daljinu. O sjajnoj sportašici iz Rovinja raspisali su se svjetski mediji, ekipa talijanske televizije koja radi dokumentarni film o njoj sve je snimala, čestitke su pristizale sa svih strana... Uz obitelj, članove tima i prijatelje nasmijanoj i presretnoj apsolventici zagrebačkog Kineziološkog fakulteta među prvima je porukom čestitao i dečko Nikola Marina, kinezioterapeut koji zbog posla u privatnoj poliklinici u Zagrebu nije mogao s njom u Italiju.

image
PREDRAG VUČKOVIC/EXTREME-PHOTO

U sveopćem veselju nitko nije ni slutio da je samo večer ranije Valentina proživjela pravu dramu. Naime, baš prije ranijeg odlaska u krevet - jer i dobar san je preduvjet za uspjeh u tako zahtjevnom pothvatu u jednom od najopasnijih sportova - vidjela je objavu CMAS-a, svjetske ronilačke organizacije, da je njen rekord od 125 metara, nekoliko sati prije oborila - japanska sportašica. I to za jedan metar.

- Uhvatila me panika. Bila sam sretna da ima još zaljubljenika u ovu sportsku disciplinu, no istodobno sam se počela pitati hoću li opravdati ove silne mjesece truda, dokle ću stići... Da, bila sam u odličnoj kondiciji, sa skoro osam godina iskustva plivanja s monoperajom, koja zahtijeva posve drukčije pokrete tijela od onih kad plivate s dvije, imala sam dobro odijelo od petmilimetarske tkanine primjerene ronjenju na dva stupnja u vodi ispod leda... Tata i braća su bili uz mene, pripremili su rutu iskopavši rupe u ledu na svakih deset metara. Sve je bilo super, no za ovaj tip ronjenja morate biti maksimalno fokusirani, u potpunom zenu, usporiti i smanjiti otkucaje srca. A u meni je rasla nervoza - govori Valentina, koja se do jutra ipak smirila, a potom "odradila" i svoj obavezni ritual. Naime, prije svakog natjecanja opušta se uz pjesme Celine Dion "My Heart Will Go On" i "I Don‘t Want to Know". No, ovaj je put fokusiranost odlučila vratiti uz Eminema i njegove "Not Afraid" i "Lose Yourself".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Valentina je završila i osnovnu glazbenu školu, svira gitaru, i muzika ju uvijek opušta. I ovaj put rezultat je potvrdio da mjesta za paniku - nema.Premda rekorde obara na izrazito niskim temperaturama, vanjsku hladnoću podnosi posve drukčije. Oduvijek ima slabu cirkulaciju, a kad zapuše bura, zabunda se kao da je vani minus 30. Svi joj se čude, ali hladnoća zraka je, objašnjava, posve drukčija od one u vodi gdje je štiti zaštitno odijelo.

Valentina Cafolla odrasla je u Rovinju, a uz djeda Talijana, baku Slovenku te oca i braću u vodi je bila više nego na kopnu. Baka Andruška je ronila na dah, a djed Alvaro s bocama. Bili su među prvima na ovom području koji su se bavili tim sportom. U ronjenju su izvrsni i njezina dva mlađa brata, Filip (24) i Marko (19), a prije nego što je otvorio ronilački centar, otac Roberto 20 je godina bio i član hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu. U ronilačkom centru angažirana je cijela obitelj, a Valentina radi kao instruktorica ronjenja s bocama te ronjenja na dah, koje je bilo i ostalo njezina prva ljubav. - U ronjenju s bocom uživate u detaljima, snimanju, dubinama. No, ronjenje na dah je svojevrsno natjecanje sa samim sobom, više mentalni sport jer ispitujete svoje granice i mogućnost koncentracije. Svaki je zaron novi izazov i pitanje koliko mogu izdržati - pojašnjava Valentina, kojoj je pet godina trebalo da svlada plivanje s monoperajom. To je posve drukčiji stil i važna je brzina na površini te pravilni pokreti kako biste se zaštitili od ozljeda i višednevnog muskulfibera.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

- Plivanje je već iz kukova, odatle kreće pokret i trebaju godine da postignete maksimum. Ne možete se kretati kako želite, kako smo navikli s dvije peraje, a ako umjesto kukova upotrebljavate koljena, udarac peraje nije pravilan i ne mičete se, u vodi ste na mjestu. Ali zato plivačice s monoperajom, upravo zbog drukčijih, vrlo zahtjevnih pokreta sa svim unutarnjim mišićima, imaju najljepša tijela, osobito donji dio, a dobijete i gracioznost u kretanju. Kako sam većinom u sportskoj odjeći, obožavam kad se mogu urediti, odjenuti haljinu, suknju, cipele s visokom potpeticom od 10 ili 12 centimetara. I u njima hodati. No, to je baš rijetko, posebno preko ljeta kad sam stalno u ronilačkom centru. Preko godine dečko i ja smo u Zagrebu, gdje zajedno živimo. Svakodnevno treniram u bazenu u Utrinama, dajem zadnje ispite na studiju pa u toj jurnjavi opet rijetko stignem uskočiti u štikle. Ali doći će i mojih pet minuta, obut ću ih barem na premijeri filma o meni - kaže Valentina Cafolla.

image
PREDRAG VUČKOVIC/EXTREME-PHOTO
Linker
20. rujan 2024 14:46