Mohamed Al-Fayed

 FOTOSPORTS INTERNATIONAL/NEWSCOM/PROFIMEDIA FOTOSPORTS INTERNATIONAL/NEWSCOM/PROFIMEDIA
Izvukao se

Predator u Harrodsu: Dokumentarac BBC-ja donosi potresne ispovijesti zaposlenica koje je godinama zlostavljao Mohamed Al-Fayed

Film razotkriva obrazac prema kojem je otac Dodija Al- Fayeda, zaštićen novcem, neometano godinama silovao, seksualno zlostavljao i sijao kulturu straha u slavnoj londonskoj robnoj kući.

Film razotkriva obrazac prema kojem je otac Dodija Al- Fayeda, zaštićen novcem, neometano godinama silovao, seksualno zlostavljao i sijao kulturu straha u slavnoj londonskoj robnoj kući.

Trebale su proći godine da se mračni, skriveni detalji o maltretiranju žena Mohameda Al-Fayeda, bivšeg vlasnika luksuzne londonske robne kuće Harrods, razotkriju britanskoj javnosti. Pokazalo se da je otac Dodija Al-Fayeda, dečka lady Diane koji je u kolovozu 1997. poginuo s njom u prometnoj nesreći u Parizu, nasrtao na svoje zaposlenice od 1984., kad je zabilježen prvi napad, do 2010. kad je prodan britanski simbola luksuza, a on se povukao u mirovinu. Svjedočanstva žena koje su (pre)dugo trpjele Al-Fayedove seksualne napade, pa i silovanja, prikupio je i obradio BBC u dokumentarcu "Al-Fayed: Predator u Harrodsu". Prikazat će se u četvrtak, 19. rujna i bit će to prvi put da potresne ispovijesti bivših radnica u Harrodsu dolaze u javnost poslije godina mučne šutnje. Žene ga optužuju za seksualno zlostavljanje i stvaranje kulture straha u legendarnoj londonskoj robnoj kući. Dodajmo i to da je bogati poduzetnik rođen i odrastao u Egiptu u kolovozu 2023. preminuo u dobi od 94 godine.

Novi vlasnici Harrodsa zgroženi su optužbama, navodi BBC. Čini se da seksualno zlostavljanje zahvaljujući novim otkrićima poprimilo neviđene razmjere: radi se, čini se, o dvadesetak žena pa taj slučaj podsjeća na Bila Cosbyja koji je godinama seksualno napadao ili silovao mlade žene s kojima bi došao u kontakt. Naime, američkog komičara i televizijsku zvijezdu optužilo je više od 60 žena za silovanje, seksualno zlostavljanje uz pomoć droga i seksualno uznemiravanje.

image

Sacha Baron Cohen pozvao ga je 2012. na premijeru filmske satire ‘ Diktator‘

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK

"Bio je zao", kaže u dokumentarcu o Al- Fayedu, svjedokinja Sophia. Radila je kao njegova osobna asistentica od 1988. do 1991. svjedočeći da ju je pokušao silovati više puta. Ona se, poput dijela sudionica dokumentarca, odrekla prava na anonimnost dok ostale žene istupaju pod pseudonima s tim da je BBC-ju poznat njihov identitet. Dokumentarac otkriva pomno razrađen obrazac Al-Fayedovog predatorskog ponašanja i seksualnog zlostavljanja. Bivši vlasnik Harrodsa redovito bi obilazio goleme prodajne prostore robne kuće kako bi pronalazio mlade pomoćnice.

image

Bivši vlasnik Harrodsa odmara se 2009. u Saint Tropezu

SPREAD PICTURES/SHUTTERSTOCK SPREAD PICTURES/SHUTTERSTOCK

One koje bi ocijenio privlačnima, brzo bi unaprijedio raditi u svojim uredima na katu, kako bi mu bile pri ruci. Napadi su se događali u uredima Harrodsa, u Fayedovom stanu u Londonu, u pariškom hotelu Ritz čiji je bio vlasnik, na njegovom imanju Villa Windsor (bivšem pariškom domu kralja Edwarda VIII. i njegove supruge Wallis Simpson) nakon abdikacije, u Fayedovom londonskom stanu u četvrti Mayfair, u St. Tropezu u Francuskoj te u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bivši članovi osoblja Harrodsa svjedoče da su svi znali što se događa.

"Gledali smo ih kako prolaze kroz ta vrata na kat, misleći u sebi: ‘Ti jadna djevojko, danas si ti izabrana‘. Osjećali smo se potpuno nemoćno da ga zaustavimo," izjavila je djelatnica pod imenom Alice, koja nije htjela navesti pravo ime.

image

Sa sinom Dodijem koji je u kolovozu 1997. s lady Dianom poginuo u prometnoj nesreći u Parizu

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Neke žrtve bile su prisiljene podvrgnuti se ponižavajućim liječničkim pregledima - testirane su na spolno prenosive bolesti - a rezultati su dostavljani izravno Mohamedu Al-Fayedu. Žrtva koja se predstavila kao Rachel, rekla je da je silovana nakon što je pozvana u Al-Fayedov privatni prostor nakon kasne smjene na poslu.

"Jasno sam dala do znanja da ne želim da se to dogodi. Nisam dala pristanak. A onda ... htjela samo da bude gotovo. Sjećam se da sam osjetila njegovo tijelo na sebi, njegovu težinu. Čujem ga kako proizvodi te zvukove," ispričala je.

Druga žena svjedoči da je bila silovana u njegovom stanu u Mayfairu kao tinejdžerica, dodajući da je osoblje u Harrodsu tretirao poput svojih igrački, prenosi Daily Mail.

image

Sa kćerkom Camillom al-Fayed, u Londonu 2011.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

"Mohamed Al-Fayed bio je čudovište, seksualni predator bez ikakvog moralnog kompasa. Svi smo bili uplašeni. Aktivno je njegovao kulturu straha. Ako bi rekao ‘skoči‘, zaposlenici bi pitali: ‘Koliko visoko?‘‘, rekla je svjedokinja u dokumentarcu. Jedna od njegovih navodnih žrtava koja se predstavila kao Gemma, radila je za poduzetnika kao osobna asistentica između 2007. i 2009.godine. Izjavila je kako bi njegovo ponašanje postalo još strašnije prilikom poslovnih putovanja u inozemstvo. Silovao ju je, naime, u Villi Windsor u Parizu.

image

Bogatstvo mu je omogućilo upoznavanje zvijezda zabavljačke industrije, tako je 2010. fotografiran u društvu Jennifer Aniston

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Sada se javnost pita kako je takvo što bilo moguće, kako mu je uspijevalo tolike godine nasrtati na žene bez posljedica? Fayedova poduzetnička karijera započela je na ulicama Aleksandrije u Egiptu, gdje je prolaznicima dijelio gazirana pića, navodi BBC. Uzdigao ga je brak njegove sestre sa saudijskim milijunašem, trgovcem oružjem: to mu je pomoglo stvoriti unosne veze i izgraditi poslovno carstvo. Preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo 1974., kad je već bio poznata javna osoba, a 1985. preuzeo je Harrods. Novac mu je, kako se čini, omogućio mučno zlostavljanje zaposlenica. Njime je, čini se, plaćao one koji su ga štitili da neometano zlostavlja.

Linker
19. rujan 2024 15:09