Shannen Doherty 

 NEILSON BARNARD/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
ODLAZAK GLUMICE

Posljednje godine ispunjene životnim dramama: Napustila nas je Shannen Doherty

Nakon teške borbe s rakom koja je trajala godinama, preminula je glumica koja se proslavila ulogama u serijalima "Beverly Hills, 90210" i "Čarobnice".

Nakon teške borbe s rakom koja je trajala godinama, preminula je glumica koja se proslavila ulogama u serijalima "Beverly Hills, 90210" i "Čarobnice".

"Teška srca potvrđujemo da je glumica Shannen Doherty preminula. U subotu, 13. srpnja, izgubila je bitku s rakom nakon više godina borbe", potvrđeno je za People. Glumica koju mnogi pamte po ulozi Brende Walsh iz serije "Beverly Hills, 90210" i kao Prudence Halliwell iz serije "Čarobnice", preminula je u 54. godini života.

"Predana kći, sestra, teta i prijateljica bila je okružena sa svojim voljenima, a uz nju je bio i njezin ljubimac, pas Bowie. Obitelj moli za privatnost u ovim trenucima", poručila je njezina agentica Leslie Sloane.

image

Shannen Doherty, 2019. godine

FRANK MICELOTTA/FOX/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOCK

Glumica je teška dijagnoza raka dojke otkrivena 2015. godine, od kada se borila za zdravlje i prošla bolje i lošije dane. Posljednji put je o svojem zdravlju govorila krajem prošle godine za People kada je otkrila kako je rak u četvrtom stadiju te da se proširio i na kosti.

"Ne želim umrijeti. Želim živjeti, želim voljeti. Nisam gotova sa stvaranjem, želim promijeniti stvari nabolje. Jednostavno - nisam gotova, želim živjeti", poručila je tada.

image

Shannen Doherty, 2016. godine na humanitarnom eventu posvećenom borbi protiv raka

DAVID BUCHAN/SHUTTERSTOCK DAVID BUCHAN/SHUTTERSTOCK

Iako vijesti nisu bile dobre, Shannen nije odustajala pa je krajem prošle godine pokrenula podcast "Let’s Be Clear with Shannen Doherty" (Nazovimo stvari pravim imenom), čije emitiranje je započelo 6. prosinca, a posljednja epizoda objavljena je prije tjedan dana. Radi se o podcastu u kojem se na svoj način bavila životnim temama, ali i rezimirala svoju holivudsku karijeru u kojoj je stekla titulu "ultimativne loše djevojke 90-ih" te privatne uspone i padove.

BEZ SREĆE U LJUBAVI

Jedan od njih bio je i razvod, kroz koji je prošla početkom 2023. - nakon dvanaest godina braka razvela se od fotografa Kurta Iswarienka.

image

Shannen i Kurt 2016. godine

BERZANE NASSER/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Jedini ljudi koji zaslužuju mjesto uz nas u našim životima su oni koji nam iskazuju ljubav, dobrotu, ljubaznost i potpuno poštovanje", napisala je tada glumica, a njezina agentica za odnose s javnošću Leslie Sloan je dodala kako je glumičin razvod bila posljednja stvar koju je Shannen željela i o njoj razmišljala.

"Ali dalje tako jednostavno nije išlo i razvod je bio jedini izlaz za nju iz postojeće situacije", izjavila je tada Leslie Sloane i razjasnila kako je Doherty zahtjev podnijela u siječnju 2023. te u njemu zatražila plaćanje mjesečne alimentacije jer je bila bez stalnih prihoda.

Naime, kako joj se rak dojke vratio 2021., nakon četiri godine remisije, 2023. se našla u nezahvalnoj situaciji jer je ostala bez podrške glumačkog sindikata SAG-AFRTA te sama morala podmiriti troškove s obzirom na to da godinu ranije, kada se liječila, nije zaradila 26.470 dolara, što je minimalni iznos na osnovu kojeg članovi ostvaruju pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje.

"Radim od svoje desete godine i redovito plaćam članarinu sindikatu, a kad zbog bolesti više ne mogu snimati nikog nije briga za mene. Mislim da možemo i moramo bolje", napisala je tada Shannen Doherty.

Brak s Kurtom Iswarienkom bio je treći za slavnu glumicu. Od prvog zaručnika Deana Jayja Factora, nasljednika kozmetičkog carstva, rastala se svega par tjedana nakon prosidbe, a on je zatražio sudsku zabranu prilaska bivšoj zaručnici koju je optužio za prijetnje i fizičko zlostavljanje. S prvim suprugom, glumcem Ashleyjem Hamiltonom u braku je izdržala svega šest mjeseci, a s profesionalnim igračem pokera Rickom Salomonom, zatražila je poništenje braka nakon devet mjeseci.

PROBLEMATIČNA ZVIJEZDA

Zbog svega što je prošla u posljednjih nekoliko godina i velikog angažmana oko podizanja svijesti oko raka dojke, mnogi su zaboravili da je devedesetih bila "loša djevojka" i da stvari na setovima serija koje su je proslavile nisu bile ni blizu savršenima. Najpoznatija je kao Brenda Walsh iz serijala "Beverly Hills, 90210" koji je s prikazivanjem krenuo 1990., a Shannen se u njoj zadržala četiri sezone. U to vrijeme Brenda je postala jedan od najomraženijih likova iz serije, Shannon su u medijima nazivali divom, a razlog odlaska navodno je bila svađa s ostatkom glumačke ekipe, ponajviše s Jennie Garth koja je u seriji glumila Kelly.

Da je situacija bila iznimno loša, osobito među glumicama, Shannen je nedavno potvrdila u svojem podcastu izjavivši kako su se dečki uvijek podržavali, dok je između cura situacija bila vrlo kompetetivna i napeta. Doduše, u to vrijeme, Shannen je morala na tečaj kontrole bijesa nakon što je bacila bocu pive na auto, a obožavatelji je toliko nisu voljeli da su pokrenuli kampanju "Mrzim Brendu".

image

S Brianom Austinom Greenom, kolegom iz serije "Beverly Hills"

SCOTT KIRKLAND/FOX/PICTUREGROUP/SHUTTERSTOCK
image

Shannen Doherty i Jason Priestley u "Beverly Hillsu" su glumili brata i sestru

EVERETT COLLECTION
image

Luke Perry i Shannen Doherty kao par u seriji "Beverly Hills"

?20THCENTFOX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Nakon bijega iz "Beverly Hillsa", dobila je ulogu u seriji "Čarobnice" u kojoj je glumila Prue Halliwell, najstariju od tri sestre vještice - uz Alyssu Milano i Holly Marie Combs. No ni ta uloga nije potrajala - seriju je napustila nakon tri sezone i to ponovno zbog neslaganja na setu, ponajviše s Milano.

image

Čarobnice: Holly Marie Combs, Shannen Doherty i Alyssa Milano,

EVERETT COLLECTION

Nakon toga, Doherty je imala više manjih projekata, a 2010. je napisala i knjigu "Badass: A Hard-Earned Guide to Living Life with Style and (the Right) Attitude", u kojoj se ponovno dotaknula glasina koje su je pratile.

"Imam reputaciju. Jesam li je zaslužila. Da, jesam. Ali nakon nekog vremena poželite je se riješiti jer ste se promijenili, sve loše stvari koje ste u životu napravili dovele su vas na neko bolje mjesto", izjavila je tada. A da su problemi iz devedesetih tamo i ostali, pokazali su glumci "Beverly Hillsa" kada su se 2019. okupili kako bi snimili reboot "BH90210" u kojem su se uz Shannen vratili i Jason Priestly, Ian Ziering te Jennie Garth, između ostalih.

"Volim svoju braću i sestre koji su mi postali obitelj. Voljet ću vas zauvijek", poručila im je tada Shannen.

Linker
20. rujan 2024 21:30