Ante Travizi 

 IVANA GRGIĆ/ CROPIX
OSAM GODINA KARIJERE

Ovo je priča Ante Travizija: Radio je kao konobar, iznajmljivao brodove sve dok mu jedna radionica nije promijenila život

Splitski komičar dugo nije znao što bi sa svojim životom, sve dok prije osam godina umjesto na kavu s prijateljima nije otišao na stand up radionicu i nepovratno se zaljubio.

Splitski komičar dugo nije znao što bi sa svojim životom, sve dok prije osam godina umjesto na kavu s prijateljima nije otišao na stand up radionicu i nepovratno se zaljubio.

S obzirom na to da je trenutačno na dvomjesečnoj pauzi od smišljanja fora, splitski komičar Ante Travizi (32) bez problema je pronašao vremena za naš intervju. Uhvatili smo ga jedno prijepodne u centru Zagreba u koji je stigao kod prijateljice na - kako kaže - kratki predah od plaže i kava.

Prije nego je postao komičar, Ante je radio razne poslove - od konobarenja do prodavanja karata za klubove te iznajmljivanje brodova - jer dugo nije znao što bi želio raditi. Sve se promijenilo kada je jednog dana, prije osam godina, otišao na radionicu stand upa kod komičarke Marine Orsag i shvatio da je upravo to njegov životni poziv.

image

Na početku je nastupao pred pet, šest ljudi, a danas puni dvorane diljem regije

IVANA GRGIĆ/ CROPIX

"Taj dan sam razmišljao hoću li otići na kavu s prijateljima ili pak na tu radionicu. Drago mi je što je na kraju prevagnula radionica jer sam se odmah pronašao u stand upu. Nije lako stalno smišljati nove, dobre fore, ali ja sam se uvijek volio šaliti - i na svoj, i na tuđi račun, a i ne volim stalno biti na istom mjestu pa je ovaj posao idealan za mene", govori nam Ante čija je komičarska karijera krenula 2016. godine kada je nastupao po malim kafićima u Splitu i okolici pred pet, šest ljudi, a danas sam puni dvorane diljem regije.

"Svi smo mi počeli na zajedničkim večerima gdje svatko ima sedam, osam minuta za predstaviti se. Brzo smo se isfiltrirati i ostalo je nas nekoliko koji danas čine kolektiv Splicka Scena - Josip Škiljo, Tomislav Primorac, Ivica Lazaneo i ja. Svatko ima neki svoj đir, svatko nastupa za sebe, ali radimo i zajednički show koji se ove sezone zove ‘Šta pričaš ti‘", otkriva nam Ante. Show kreće u listopadu i od tada pa sve do svibnja iduće godine nastupat će po četiri puta tjedno.

image

Ante planira selidbu iz Splita u Zagreb ili Beograd

IVANA GRGIĆ/ CROPIX

I dok danas uživa veliku popularnost, priznaje da počeci nisu bili nimalo jednostavni.

"Osjećao sam se kao da sam stalno pod povećalom. Svi su jedva čekali grešku, da ti kažu da fora nije dobra, ali u zadnje vrijeme to kao da je iza nas. Borili smo se protiv toga da nas se ne doživljava neozbiljno, da Hrvatskoj treba dobar stand up i kvalitetni komičari. Oduvijek je prisutna ta fama da Hrvati nisu duhoviti i da se ne mogu mjeriti s Bosancima i Srbima, što nije točno. Danas je najviše profesionalnih komičara upravo u Hrvatskoj", govori Ante koji je svoju publiku pronašao i na društvenim mrežama, osobito na TikToku gdje mu videi odlično prolaze, pogotovo u Srbiji.

@tra_vz Na kraju bi zadnji osta na dance areni ? top je bilo! #exitfestival#travizi #komedija #festival #srbija #balkan #novisad #hrvatska #bih#exit @EXIT Festival ♬ original sound - Travizi Ante

"Objavio sam video s Exita koji je postao viralan. Zvali su me srpski mediji, gostovao sam u emisijama, javljale su se obožavateljice", kroz smijeh govori Ante koji je imao i kratku televizijsku karijeru u RTL-ovom showu "Direktor svemira", a otkriva nam kako bi se volio baviti i filmom - pisati scenarije, glumiti i režirati, a zanimljiv mu je i marketing.

"Videi na TikToku odlično prolaze tako da se planiram više baviti snimanjem, reklamama i društvenim mrežama", govori nam Ante pred kojim je mini turneja u kojoj će nastupiti na Braču, u Dubrovniku, Puli i Kastvu - i to nakon što je do sada nastupio u gotovo svim većim hrvatskim gradovima.

"Na počecima se znalo dogoditi da nismo imali rasvjetu, binu, da je muzika preglasna pa da nas publika ne čuje... Svašta je znalo biti, ali sada imamo sve uvjete za dobar stand up", govori Ante koji u slobodno vrijeme igra picigin na Bačvicama ili padel, voli kuhati tjesteninu i rižoto, druži se s prijateljima i vježba u teretani. Najveća podrška su mu prijatelji, sestra i tata, a najsretniji je što ga je i mama vidjela u ulozi komičara.

"Ostao sam bez mame prije nekoliko godina. Ona je bila uvjerljivo najduhovitija žena koju poznajem i njoj dugujem sve što jesam i znam", govori Ante. Danas živi sam u Splitu, a šali se da će ga zamijeniti Beogradom ili Zagrebom s obzirom na to da mu Instagram "gori". Iako, selidbe mu nisu strane - do sada je živio u Puli, na Siciliji, Ibizi i u Poljskoj.

image

Član je Splicke Scene koju, uz njega čine još tri komičara - Josip Škiljo, Tomislav Primorac i Ivica Lazaneo

IVANA GRGIĆ/ CROPIX

"Čudno za jednog Splićanina, ali ja sam išao na fakultet u Pulu. Tamo sam studirao kulturu i turizam. Kasnije sam putovao po svijetu, ‘tražio sam se‘. Išao sam čak i na tečaj kuhanja jer sam imao krizu identiteta, ali brzo sam odustao od te ideje. Ionako nemam dovoljno tetovaža da bih bio profesionalni kuhar, imam samo jednu", smije se Ante koji nam je otkrio i kako trenutačno nije zaljubljen, jer njegov život nomada rijetko tko može pratiti.

"Svaki dan sam u drugom gradu pa mi je teško biti u vezi, ali želim se jednog dana skrasiti i imati obitelj", zaključuje Ante.


Snimljeno u The Swanky Baru

Linker
05. rujan 2024 11:20